8 de març: Dia Internacional de les Dones

Última revisió 14-01-2020 15:46
05/03/2010

El 8 de març, el proper dilluns, commemorem el Dia Internacional de les Dones. Aquest és el manifest consensuat per a aquesta commemoració:

Avui, 8 de març de 2010, commemorem el Dia Internacional de les Dones. I aquest any ho fem de forma especial. Recordem que fa 200 anys Clara Zetkin va llençar la proposta d'aquesta celebració amb l'objectiu de promoure el sufragi universal femení, i la pau i la llibertat per a tothom.

En aquests 100 anys, milions de dones dels cinc continents s'han unit i han lluitat incansablement per reivindicar els drets de ciutadania històricament negats a les dones.

I s'han aconseguit veritables avenços per a les nostres societats que, en la mesura que esdevenen més igualitàries, són també més democràtiques i justes. Però són encara molts, i molt importants, els reptes que ens queden per assolir.

Avui, en un context de crisi econòmica i financera mundial, que afecta molt especialment les dones, és molt important seguir treballant per la igualtat de les dones i homes i seguir reivindicant la seva presència en tots els espais de la vida.

És per això què:
a) reinvindiquem adoptar mesures positives per tal d'afavorir:
-el seu accés a un lloc de treball, a l'habitatge digne i a la capacitació professional;
-la no discriminació salarial i un salari just que els permeti fer front a les seves responsabilitats familiars i;
-l'eliminació de la bretxa digital que els limita l'accés a la informació i a la participació social.

b)reivindiquem programes específics pe a totes aquelles dones en situació de vulnerabilitat:
-les dones grans amb discapacitats, les vídues, les aturades amb responsabilitats familiars a càrrec, les dones migrades amb dificultats d'integració, les víctimes de violència, o les malaltes de Sida.

c)reivindiquem que es prenguin en consideració les aportacions de les dones en l'exercici del poder polític:
-les mesures encaminades a la conciliació dels temps de treball, familiar, personal i d'oci;
-les mesures per afavorir la corresponsabilitat d'homes i dones en les tasques domèstiques i de cura d'infants i persones grans dependents per tal que no siguin les dones qui carreguin amb tot el pes de la responsabilitat; i,
-l'ordenació de territoris, pobles i ciutats que tingui en compte les necessitats de les persones pel que fa a la mobilitat: accés als serveis públics, desplaçaments al lloc de treball; o pel que fa a la seguretat.

Avui també, davant la situació de violència i abús sexual que pateixen les nenes i les dones de tot el món, especialment en els llocs de conflicte armat:
-reivindiquem que parin les guerres i que es protegeixin nenes i dones que en són les víctimes innocents.
-reivindiquem que es persegueixi aquells qui trafiquen amb dones per explotar-les sexualment.


En definitiva, en un dia com avui, volem expressar la nostra confiança en els avenços socials per tal que la tan desitjada igualtat entre dones i homes sigui una realitat aconseguida al 100% a mig termini. Però també volem expressar el nostre compromís de continuar lluitant per la igualtat de drets i d'oportunitats; per tal que la nostra sigui una societat més justa i més democràtica.