Agraïment públic i unànime a Antoni Poch en la inauguració de la seva exposició

Última revisió 14-01-2020 15:58
09/12/2008

"Gràcies Antoni". Aquestes van ser les paraules més repetides diumenge al migdia durant l'acte d'inauguració de l'exposició "De Nadal a Nadal. Un recorregut pel Malgrat de 1950 a 1970", que mostra l'extens treball d'Antoni Poch. L'exposició es pot visitar fins el proper 1 de febrer de 2009.

La Biblioteca La Cooperativa va quedar petita diumenge al migdia. Centenars de persones van voler ser presents en l'acte d'homenatge a la figura d'Antoni Poch, "el retratista de Malgrat". El pedagog, escriptor i especialista en cultura popular Joan Soler i Amigó va obrir l'exposició amb una conferència sobre el nostre calendari festiu. Soler va afirmar que falta diàleg intracultural entre la gent gran i la gent jove. Va reivindicar la figura de la gent gran com a transmissora dels nostres orígens, costums i tradicions. Joan Soler va recordar el que eren les festes abans: de com s'estalviava tot l'any per gastar per Nadal o per la Festa Major, com cada sant tenia el seu àpat i les seves postres. "Ara vivim en el consumisme", va afegir. Va agrair la feina feta a Antoni Poch, que mostra un Malgrat que ha canviat, però que "permet recordar quina és la seva identitat".

El cap del Servei d'Arxiu, Josep Maria Crosas, va agrair la feina feta per Poch així com la decisió, seva i de la seva família, de cedir-la a l'Ajuntament. També va agrair el treball fet a totes les persones que han fet possible aquesta exposició. "És només una exposició de fotografies, no és una radiografia expressa d'una època. A partir de les imatges, cadascú entendrà una mica la història que hi ha a darrera. Cadascú farà les seves interpretacions", va exposar Josep Maria Crosas.

Francesc Xavier Rodríguez de l'Obra Social de la Caja de Ahorros del Mediterràneo (CAM), que patrocina aquesta mostra, va destacar el treball de Poch i la importància que hagi estat cedit al poble de Malgrat. Per la seva part, l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, va agrair també l'aportació de Poch a la cultura popular de Malgrat i alhora a la memòria històrica del poble.

Antoni Poch, acostumat a ser ell el que disparava fotografies amb el seu dit índex es va mostrar molt emocionat i alhora cohibit de ser ell el protagonista.

La mostra restarà oberta del 7 de desembre de 2008 a l'1 de febrer de 2009. L'horari de visita és el següent: els diners feiners dins l'horari habitual de la Biblioteca i els diumenges i dies 7 i 27 de desembre de 10.30 a 14 h. L'exposició tancarà al públic els dies 23, 25, 26 i 31 de desembre de 2008 i l'1,5 i 6 de gener de 2009.

El disseny de l'exposició ha anat a càrrec de Palma&Kako, la impressió dels plafons ha estat elaborada per Foto Poch; la idea, els textos i la selecció de les imatges és del Servei d'Arxiu Municipal i la mostra ha comptat amb la col·laboració de Joan Soler i Amigó, Joaquim Colomé, Lluís Coll i Melitón Carrillo.

El fons fotogràfic d'Antoni Poch està format per unes 200.000 imatges, que comprenen el període que va de 1947 a 1981, i que ja s'han identificat pràcticament en la seva totalitat. D'aquest immens llegat, s'han digitalitzat uns 750 reportatges (prop de 30.000 imatges). L'exposició recull una part d'aquests reportatges, la que està relacionada amb les festes al llarg de l'any.


Si cliqueu a sobre del document adjunt podreu consultar el catàleg de l'exposició.

Documents adjunts