El ple aprova deixar sense efecte l'ARE Escultor Clarà

Última revisió 12-12-2019 23:30
20/01/2015

L'Àrea Residencial Estratègica Escultor Clarà preveia la construcció de 525 habitatges protegits en uns terrenys situats a tocar de la carretera N-II. Es va aprovar el 2009 però amb la crisi econòmica no es va poder desenvolupar. Ara la propietat privada ha demanat a l'Ajuntament que es deixi sense efecte. El Ple ho va aprovar dijous passat per unanimitat.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament el planejament de l'ARE Escultor Clarà el març de 2009, que preveia la construcció de 525 pisos de protecció oficial. Ho va fer juntament amb les 67 noves ARE que s'havien de desenvolupar en altres 58 municipis catalans més. Després, l'Institut Català del Sòl i els ajuntaments van constituir els consorcis urbanístics que havien d'impulsar directament la urbanització dels sectors o bé establir per conveni la seva gestió. Els ajuntaments van ser els encarregats d'elaborar els estatuts que havien de regir aquests consorcis, aprovar-los en Ple i sotmetre'ls a informació pública, per tal que el Consell Executiu donés el llum verd definitiu.

Davant la impossibilitat de poder desenvolupar les ARE per la crisi econòmica, el 2012 ja es van posar a l'abast dels ajuntaments mecanismes per deixar-les sense efecte. Malgrat de Mar ha decidit portar aquest mes de gener al ple aquesta sol·licitud, coincidint amb la petició que també ha fet la propietat privada a l'Ajuntament en aquest sentit.

L'alcaldessa, Conxita Campoy (PSC), va destacar al ple que amb aquesta sol·licitud es torna a l'origen "i que queda el què diu el Pla General", sempre que la propietat privada "compleixi amb el deure que li mana", és a dir, "cessió d'equipaments, de zona verda i la urbanització dels vials" per poder edificar-hi.

Per la seva banda, la portaveu de CiU, Neus Serra, va recordar que l'any 2009 el seu grup ja va destacar que "la formulació de les ARE era innecessària com un instrument per generar més sòl per construir habitatges assequibles" perquè "amb les reserves de sòl d'habitatge protegit que la llei havia previst en els nous desenvolupaments residencials" n'hi havia prou. Serra també va dir que les ARE "suposava una intrusió a les competències locals" i s'havia "obviat" qualsevol procés de participació ciutadana.

ERC va demanar deixar sobre la taula aquest punt per tal de poder-lo estudiar amb més detall. La portaveu republicana, Anna Maria Anglada, va qüestionar què suposarà tornar "a una situació anterior" i va explicar que "no tenen massa clar si aquest interès particular sobreposa l'interès públic o no" i que tenen "molts dubtes" en relació al "destí d'aquesta àrea".

Finalment Jordi Medina, portaveu d'ICV-EUiA va considerar que "la propietat no té culpa del què ha passat" i que si demanen que es deixi sense efecte l'ARE, s'ha d'acceptar.

Font: Ona Malgrat