Els arquitectes de can Serra aposten perquè la torre i el nou arxiu siguin un referent del patrimoni i la memòria històrica del poble

Última revisió 14-01-2020 15:46
11/03/2010

L'equip redactor dels projectes de restauració de la torre de can Serra i de construcció del nou arxiu municipal va presentar ahir vespre al Centre Cultural les dues propostes, defensant la voluntat que es converteixin en un clar referent del patrimoni i de la memòria històrica de Malgrat. L'arquitecte responsable, Xavier Guitart, va detallar tot el rigorós i minuciós estudi per conèixer com era la torre originàriament i elaborar la proposta de restauració que ara s'inicia. Pel que fa al nou arx

L'alcaldessa, Conxita Campoy, va explicar el llarg i complex procés per adquirir la titularitat de la torre i la resta de finca. Va recordar que l'any 1991, la llavors regidora d'ICV Marta Hernández, ja va tenir la voluntat que l'Ajuntament comprés la torre, i va fer referència també al moviment ciutadà en favor de la torre. L'alcaldessa va voler agrair a la Diputació de Barcelona l'ajuda i el suport que ha donat a l'Ajuntament per elaborar els dos projectes, el de restauració de la torre i el de construcció del nou arxiu. Va explicar que el consistori compta amb una subvenció de 400.000 euros per a la rehabilitació de la torre i que el projecte del nou arxiu es finança íntegrament, els 1.600.413 euros que costa, a través del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).
><br> Xavier Guitart de l'equip d'arquitectes Guitart Arquitectura i Associats, responsable dels dos projectes, va parlar amb detall de tot el procés de creació de les dues propostes. En el cas de la torre, també coneguda com a torre de la Vídua de can Sala, Guitart va destacar el valor patrimonial de l'edifici i el treball fet per l'arquitecte modernista Esteve Rocafort i Carreras l'any 1909. Va explicar que s'ha fet un estudi acurat i científic dels diferents elements originaris de la torre per destacar els afegits posteriorment. "Cal conèixer molt bé l'edifici originari per posar en valor tot allò que té amagat", va dir. Va assegurar que es tracta d'un edifici de "qualitat" i va destacar alguns aspectes arquitèctonics com les biguetes metàl·liques d'ala estreta de la façana posterior de la torre, les quals les va introduir en l'arquitectura modernista Antoni Gaudí. "Són similars a les que hi ha al Palau Güell de Gaudí a Barcelona".
><br> Guitart va destacar el valor de l'espai públic exterior que s'ha projectat entre la torre i l'arxiu, del qual va dir estarà al servei dels ciutadans. Pel que fa al nou arxiu, l'arquitecte va explicar que s'ha buscat crear un edifici completament diferent de la torre per aconseguir donar-li protagonisme a aquesta. "És un edifici sense finestres. Els arxius són el dipòsit de la documentació històrica i administrativa del poble. Un búnquer. Es tracta d'un edifici potent, que custòdia aquesta documentació. Un edifici mur i harmoniós amb tot el carrer de Mar i que establirà un diàleg amb la torre", així el va definir Xavier Guitart. Ell i el seu equip han definit un façana ventilada amb forats, que estableix un nou llenguatge visual i que li atorga al nou arxiu una identitat pròpia. Va defensar la construcció del nou arxiu al costat de la torre, dient que respon a l'urbanisme històric del carrer de construir entre mitgeres. També va assegurar que la torre històricament ha tingut un edifici al costat.
><br> Eloi Juvillà, responsable d'Equipaments del Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, va explicar que l'edifici del nou arxiu és un immoble sostenible. "Suposarà un estalvi elèctric del 81% i un estalvi en emissions de CO2 a l'atmosfera del 74%, és un edifici de qualificació energètica A", va detallar.
><br>
><br> Els dos projectes en imatges virtuals
><br