Joan Pere Le Bihan explica a Malgrat la situació de La Bressola

Última revisió 14-01-2020 15:50
26/10/2009

El director general de La Bressola, les escoles laiques catalanes de la Catalunya Nord, Joan Pere Le Bihan, va oferir ahir diumenge al matí una xerrada en el marc dels actes del Correllengua. Le Bihan va parlar de la història de La Bressola, així com de la situació del català a la Catalunya Nord. L'acte va ser presentat pel director de les escoles Fonlladosa, Josep Ragull.

Joan Pere Le Bihan va explicar els greuges que pateix la llengua catalana a l'Estat francès, remuntant-se al 1700 i fins a l'actualitat. El director general de La Bressola va relatar els inicis, plens de dificultats, amb l'obertura de la primera escola a Perpinyà l'any 1976 fins al dia d'avui amb 8 centres a Càldegues, Nyils, Prada, Sant Esteve del Monestir, Sant Galdric, El Soler, Col·legi del Soler i El Vernet, i més de 700 alumnes matriculats.

Joan Pere Le Bihan va parlar del sistema d'immersió lingüística de la Bressola, que fa possible que l'alumne, que no parla català en el moment d'entrar a l'escola, no només l'aprengui de manera natural, "en uns dos o tres mesos", sinó que passi a ser la seva llengua d'ús. "L'ús del català esdevé un costum del grup. El català ja no és únicament una qüestió d'aprenentatge individual però també i sobretot una qüestió del conjunt del grup de classe i del grup escola", va afirmar. "No ensenyem català per si anem un dia a Catalunya,no. Ja hi som", va afegir Le Bihan.

El director general va detallar el llarg procés de La Bressola fins aconseguir el suport institucional i econòmic de l'Estat francès l'any 1995 i que va comportar alhora el de la Generalitat de Catalunya fins al dia d'avui.