L'obra de mossèn Fèlix Paradeda recollida en un llibre, que apropa els seus textos al lector

Última revisió 12-12-2019 23:10
20/11/2017

El Servei d'Arxiu de Malgrat de Mar va presentar ahir diumenge al migdia el llibre "L'obra de mossèn Fèlix Paradeda (1865-1936). Història, folkore i tradició a Palamós i a Malgrat". El llibre és fruit del treball conjunt, que han portat a terme els col·laboradors del Servei d'Arxiu Municipal de Malgrat, Joan Piña i Anna Maria Anglada, i dels del Servei d'Arxiu Municipal de Palamós, Pere Trijueque i Gabriel Martín, amb el suport del filòleg i professor Emili Roig.

El cap del Servei d'Arxiu de Malgrat, Josep Maria Crosas, va desgranar el procés que s'ha seguit durant els gairebé dos anys de recerca i feina per donar forma a aquest llibre sobre l'obra de mossèn Fèlix Paradeda. "Aquest llibre neix de la necessitat d'agrupar en un sol volum l'obra de Paradeda, que fins ara es trobava dispersa i era difícil d'aconseguir", va explicar Crosas durant la presentació. També va apuntar com l'equip de treball va optar per no reproduir els textos de Paradeda, tal qual. "Vam valorar si. havíem de reproduir tal qual tots els textos o si els havíem d'actualitzar o adaptar lingüísticament. Vàrem optar per la solució menys fàcl. Havíem d'apropar els textos als lectors actuals", va detallar Crosas. El cap de l'Arxiu Municipal va remarcar que "el resultat és un producte consistent i alhora innacabat, peruqè és impossible recollir en un sol volum tota la seva obra, i sobretot estimulant. Mossèn Fèlix no ens l'hem acabat, perquè encara ara tenim moltes coses per descobrir. Aquest llibre és un punt de partida per a posteriors recerques".

El filòleg i professor Emili Roig, encarregat de l'adaptació lingüística dels textos, va explicar com va enfocar la seva feina "respectant sempre i sense trair l'original" de mossèn Fèlix Paradeda. Emili Roig va exposar els criteris que va seguir pe fer apropar els textos de Paradeda, amb un criteri de rigorositat i respecte pels originals. L'historiador i col·laborador del Servei d'Arxiu de Palamós Gabriel Martín va parlar de la trajectòria palamosina de Paradeda així com de les obres que es recullen de la seva producció palamosina. L'historiador local Joan Piña va parlar de la rellevància de les dues obres malgratenques de Paradeda que es reprodueixen al llibre -Malgrat i sos contorns i Proses i versos històrico-folklòrics- així com de l'esforç dels autors per ajudar al lector a entendre-les millor amb notes de peu de pàgina. Piña va parlar de les diverses facetes de Paradeda com a cronista, poeta, i activista cultural, entre altres. L'investigadora local Anna Maria Anglada va reivindicar la part més desconeguda de l'obra de mossèn Fèlix Paradeda. El regidor de Patrimoni Cultural, Ricard Núñez (ERC), va agrair la tasca a tots els autors del llibre, així com del seu antecessor Albert Cuní que va iniciar el procés d'edició d'aquesta publicació.

El llibre es pot comprar per 24 euros a l'Arxiu Municipal i a les llibreries del poble.