Policia Local i Mossos informen a les famílies dels riscos dels joves a les xarxes socials i Internet

Última revisió 12-12-2019 23:30
22/10/2014

La Policia Local de Malgrat i els Mossos d'Esquadra van oferir ahir vespre una xerrada informativa sobre els joves i les xarxes socials, adreçada a les famílies. Van parlar dels perills d'exposar la seva vida, les seves fotografies i les seves dades personals a les xarxes socials. L'agent Xavier Gómez Raya, tècnic de Seguretat i Delictes Informàtics de la Policia Local de Malgrat, va apel·lar al sentit comú com la millor protecció quan es navega per Internet.

L'agent dels Mossos d'Esquadra, Llorenç Silva, va explicar que Malgrat de Mar és el primer municipi que té un acord entre Ajuntament i centres educatius que prohibeix l'ús dels telèfons mòbils per part dels alumnes dins les aules. Va assegurar que en l'actualitat l'ordinador personal és el mòbil. "Els mòbils són difícils de controlar. No sabem que fan els nostres fills amb el mòbil". Va parlar de les diferents problemàtiques que hi ha actualment sobre els joves i l'ús dels telèfons mòbils com el "grooming" (que és la creació d'un perfil fals en una xarxa social per enganyar a menors amb un objectiu sexual, el "sexting" (que és fer-se fotografies i vídeos de caràcter sexual i enviar-los), el "happy slepping" (la gravació d'una agressió física i la posterior difusió de les imatges), entre molts altres.

Llorenç Silva va advertir que penjar una fotografia a Facebook és perdre el control sobre aquesta fotografia, així com també, del risc d'acceptar com a amistat a la xarxa social a algú que no es coneix. També va aconsellar a les famílies que expliquin als seus fills i filles que no obrin missatge de correus ni arxius de persones desconegudes, que configurin els perfils aplicant criteris de protecció de privacitat i limitant les persones que poden accedir a la informació, entre altres.

L'agent de la Policia Local Xavier Gómez va parlar de delictes a Internet com el "malware" (que és un software maligne que s'apropia de dades i contrasenyes), el "ramsonware" (que segresta la informació de l'ordinador i que demana diners per poder-la recuperar), entre molts altres, i també va mostrar el què passa a la "deep web", que és la Internet oculta i que permet comprar drogues, moneda falsa, targetes de crèdit, armes i un llarg etcètera.

Xavier Gómez va parlar de la necessitat de navegar per Internet amb un antivirus. "Sentit comú. A Internet no hi ha res gratis, tot té un preu. No fer un click és molt millor que un antivirus", va afegir.