Una xerrada i una exposició reprenen avui els actes de celebració del 50è aniversari d'Aspronis

Última revisió 12-12-2019 10:51
14/03/2019

Els actes de celebració dels 50 anys de la Fundació Aspronis entren en la setmana central. Una xerrada i una exposició fotogràfica reprenen avui dijous el programa, que inclou també una sessió de cinefòrum demà divendres i una jornada d'esport inclusiu diumenge.

Després de la bona acollida de públic de la pel·lícula Campeones fa dos diumenges, amb l'assistència de 115 persones, aquesta setmana es presenta intensa quant a la programació d'actes en commemoració del 50 aniversari de la Fundació Aspronis a Malgrat de Mar. Totes les activitats són gratuïtes i han estat organitzades per l'Ajuntament de Malgrat.

Avui dijous, 14 de març, a dos quarts de vuit del vespre, la Biblioteca La Cooperativa acollirà una xerrada en què professionals i persones ateses que viuen al municipi explicaran els serveis de la Fundació en primera persona. L'acte donarà veu a l'atenció de les persones amb cares malgratenques, i també serà el tret de sortida a l'exposició fotogràfica que es podrà veure des de demà i fins al 30 de març a la mateixa sala de la biblioteca. Es tracta d'un recull d'imatges dels serveis i de l'activitat de la Fundació.

Demà divendres 15 de març, a les vuit del vespre, el Centre Cultural tornarà a ser espai de cinefòrum amb The Sessions, una pel·lícula protagonitzada per l'actriu nord-americana Helen Hunt que tracta la sexualitat de les persones amb discapacitat. El debat posterior estarà conduït per la psicòloga i sexòloga Gemma Deulofeu, experta en sexualitat en persones amb discapacitat. Les invitacions es poden aconseguir al Centre Cívic o bé una hora abans de la projecció a la taquilla del Centre Cultural.

I diumenge 17, la cita és a les pistes esportives del Parc Francesc Macià, de deu del matí a dues del migdia. S'hi celebrarà una jornada d'esport inclusiu en què participaran clubs esportius malgratencs. Es disputaran partits unificats â??formats per persones amb i sense discapacitat- d'hoquei, bàsquet, futbol, etc.- i es podrà practicar i provar molts d'altres esports. En cas de pluja, la jornada es traslladarà al pavelló Germans Margall. La jornada comptarà amb els clubs esportius malgratencs i se celebra juntament amb una campanya de donació de sang organitzada pels Bombers Voluntaris de Malgrat al mateix parc. L'ajuntament oferirà durant el matí una xocolatada popular (sense gluten).

Després d'aquesta setmana central, a banda de l'exposició, quedarà un darrer acte adreçat al públic infantil (de 4 a 10 anys): un taller de ceràmica impartit per persones del Servei de Teràpia Ocupacional (STO). També es realitzarà a la Biblioteca la Cooperativa el dijous 28 de març a les 6 de la tarda. Es proporcionarà a la mainada una tassa de ceràmica precuita que hauran de rascar i pintar. Uns dies després, caldrà tornar a la biblioteca a recollir la peça que al STO envernissaran i couran al forn. L'activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia (20 places) a la biblioteca.

Arrelament a Malgrat

ASPRONIS té una forta presència a Malgrat de Mar i participa especialment de la vida social i esportiva de la ciutat. Disposa de quatre serveis al polígon industrial Can Patalina: el Centre Especial de Treball (CET) que ocupa un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual i 60 especialistes que els donen suport; el Servei Ocupacional d'Inserció (SOI), on 62 persones es preparen amb formació i hàbits per treballar al CET o en empresa; el Servei d'Inserció Laboral (SIL) per a la inserció de les persones en empreses del territori, i les oficines centrals de la Fundació des d'on dóna cobertura a tot el seu territori d'actuació (nord del Maresme i la Selva) i als centres que ASPRONIS té a Palafolls, Blanes i Santa Coloma de Farners.

Per a l'Ajuntament de Malgrat, la Fundació treballa en els darrers anys en l'àmbit social d'atenció en dos àmbits: s'ha encarregat dels infants amb necessitats educatives especials del casal municipal d'estiu durant els mesos de juliol i agost, i també s'ocupa d'unes hores anuals de Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) del programa PADAH per a la recuperació al domicili de residents al municipi que han rebut l'alta hospitalària de l'Hospital Comarcal de Calella.

L'esport és també un nexe d'unió i trajectòria sòlides: amb el Tennis Malgrat, amb qui des de fa molts anys practica tennis i pàdel, el Club Patí Malgrat, com a secció d'hoquei interior del mateix club â??pioner en la inclusió esportiva de persones amb discapacitat intel·lectual-, i l'AECAM Blau de bàsquet, amb qui entrena també a les seves files i llueix samarreta conjunta.

Font: Servei de Comunicació de la Fundació Aspronis