Dia Internacional contra la violència vers les dones

Última revisió 14-01-2020 15:48
25/11/2009

Maria del Mar, Meryem, Weiyu, Natasa, Maria Teresa, Nadia, Maria Robiria, Hilda, Josefa i Reyes,
><br> víctimes de la violència masclista a Catalunya aquest any 2009, femicidis que, any rere any, ens mostren la terrible dimensió d'aquest problema. Segons declaracions de les Nacions Unides, actualment podem afirmar que la violència contra les dones i llurs fills i filles s'ha convertit en una de les més clares manifestacions de vulneració dels drets humans referents a la integritat física i moral, la dignitat, la salut i la seguretat de les dones. Destrossa vides, fractura famílies i comunitats i és un impediment per al ple desenvolupament econòmic, polític, social i cultural dels pobles i ciutats del món.
><br> A Catalunya, la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que constitueix un gran pas en l'abordatge d'aquesta problemàtica, va ser aprovada per unanimitat pel Parlament ara fa més d'un any. En aquests moments, el Govern de la Generalitat, amb la col·laboració dels ens locals i supramunicipals, està realitzant el desplegament reglamentari que ha de permetre la seva total implantació a tots els territoris del nostre país.
><br> Aquest marc legal aposta per posar les dones en el centre de les polítiques públiques, per tal que aquestes siguin subjectes de drets i no només objectes de protecció. Alhora, reconeix el caràcter estructural de la violència masclista, és a dir, parteix de la premissa que es tracta d' una problemàtica arrelada a les nostres societats i lligada amb les formes de ser, de sentir-se i de relacionar-se de dones i homes. Aquest reconeixement comporta, entre altres coses, actuar més enllà de la violència que té lloc en la parella i la família. Així, la violència en l'àmbit laboral i en l'àmbit sociocomunitari, com són les agressions sexuals, les mutilacions genitals femenines, els matrimonis forçosos, o el tràfic i explotació sexual de dones i nenes, entre d'altres, són també objecte d'atenció per part de les institucions catalanes, les quals estem esmerçant tots els esforços i recursos al nostre abast per tal de fer-hi front.
><br> Però, l'èxit de totes les mesures que s'estan tirant endavant també exigeix el compromís i la implicació de la societat civil, per tal d'avançar conjuntament i amb contundència en l'eradicació de la violència masclista. Aquesta voluntat ha d'impregnar tota la ciutadania i arrelar en la seva memòria col·lectiva, tot arraconant els nínxols culturals que impedeixen que les relacions entre els sexes estiguin basades en l'autonomia, el respecte i en la llibertat. I, en aquest sentit, les tasques de sensibilització per al canvi d'imaginaris culturals basats encara en estereotips sexistes, constitueix un camí imprescindible.
><br> Les institucions públiques catalanes ens comprometem, en el marc simbòlic d'aquesta diada, a seguir treballant per un país on l'eradicació de la violència masclista sigui, algun dia, una fita acomplida.
><br> ACTES COMMEMORATIUS DEL 25N:
><br> 25 de novembre
><br> Centre cultural
><br> XERRADA: LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES. ASPECTES A TENIR EN COMPTE EN UNA SITUACIÓ D'ABÚS
><br> Centre Cívic de la Immaculada
><br> TALLER PRÀCTIC: AUTODEFENSA PER A DONES
><br> Activitats adreçades a les assistents a l'Escola d'Adults del municipi, a càrrec de la Policia Local de Malgrat de Mar
><br> Organitza: Regidoria de Formació d'Adults i Regidoria de Convivència, Seguretat Ciutadana i Mobilitat
><br>
><br> 25 i 26 de novembre
><br> Biblioteca La Cooperativa
><br> CLUB DE LECTURA: CASADA PER FORÇA de Leila, a les 19 hores
><br> Coordina: Ester Pascual
><br> Organitza: Biblioteca La Cooperativa
><br>
><br> 28 de novembre
><br> Centre Cultural
><br> ACTE COMMEMORATIU: DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES, a les 20 hores
><br> -Lectura de poemes al voltant de la violència masclista, a càrrec de Dolors Moreno i Mery Magrinya
><br> -La Dona Sola, espectacle de monòlegs còmics, àcids i irònics de dones que ens narren els seus secrets, les seves misèries i els seus somnis, a càrrec de Lapsus Espectacles
><br> Organitza: Regidoria d'Acció Social i Ciutadania
><br>
><br>
><br>
><br>Igualtat home-hona
><br>
><br>Concentració homes contra la violència masclista
><br>
><br>Reproducció d'estereotips
><br>
><br>La discriminació genera violència
><br>