L'ACA comença els treballs per minimitzar els riscos de les canonades de la dessalinitzadora que van quedar al descobert amb la llevantada

Última revisió 14-01-2020 14:25
30/07/2013

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha començat aquest matí els treballs per minimitzar els riscos que suposa la canonada, el tub i el pou que van quedar al descobert amb la llevantada del passat mes de març. Aquesta infraestructura, situada a la platja de la Punta de la Tordera, va ser realitzada fa anys pel govern català com a prova durant el procés de construcció de la planta dessalinitzadora de Blanes. La llevantada va deixar al

Tècnics de l'ACA han explicat que la primera actuació que porten a terme avui és la d'intentar minimitzar els riscos que suposen la canonada gran, un tub de 400 metres de llarg i el pou de ferro i formigó per als banyistes. La canonada gran serà tallada, tapada i encintada, juntament amb el tub. Al pou ja se li ha tret la capa de formigó i ara es tallarà un tros, es taparà i també s'encintarà. La retirada d'aquests elements és complicada i costosa i els tècnics de l'ACA tenen previst fer una reunió per valorar la següent actuació. La setmana passada, un tècnic de l'ACA va fer una avaluació de la situació d'aquests elements, que és la que ha determinat aquesta primera actuació d'urgència.


Per la seva part, l'Ajuntament de Malgrat de Mar ha requerit, des de fa mesos i en diverses ocasions, a l'Agència Catalana de l'Aigua per advertir del perill que suposen aquests elements per als banyistes. El regidor d'Obra Pública, Serveis i Platges, Joan Mercader, ha explicat que l'Ajuntament va enviar un requeriment per escrit a l'ACA i també a la demarcació de Costes de l'Estat. Posteriorment, es van fer més requeriments per telèfon amb tècnics de l'ACA. "En tot moment, el consistori ha estat interessat a resoldre el problema i hi hem estat a sobre", ha remarcat Joan Mercader. El regidor ha manifestat que "tot i aquesta primera actuació d'avui de l'ACA, el consistori seguirà requerint la retirada d'aquestes elements, que és l'objectiu definitiu, perquè entenem que el que ara es fa és provisional, és només reduir el perill". Com a mesura de prevenció, l'Ajuntament va comunicar als socorristes, que fan tasques de vigilància en aquesta platja, que informessin als banyistes de la presència d'aquesta infraestructura.

L'any 2007, l'Agència Catalana de l'Aigua va efectuar diverses prospeccions i pous en el terme de Malgrat de Mar amb motiu de la construcció de la planta dessaladora situada a Blanes. Aquesta infraestructura és la que va quedar al descobert a la primavera amb la forta llevantada que va afectar les platges de Malgrat.