Joan Villarroya tanca el cicle dedicat a la República i la Guerra Civil a Malgrat

Última revisió 14-01-2020 16:10
05/03/2007

Amb el significatiu títol de ?L'ús del passat: mentides i mitges veritats sobre la república i la guerra civil?, l'historiador Joan Villarroya va tancar ahir diumenge un cicle que va començar al novembre de 2005 amb la publicació del llibre de Sònia Garangou ?Malgrat 1930-1940: Els anys silenciats. República, revolució, guerra i dictadura a un poble de l'Alt Maresme?i que després va continuar amb conferències d'Anna Sallés, Josep Maymí o Francesc Vilanova.

Joan Villarroya va ser clar i contundent a l'hora de valorar el munt de publicacions que recentment han aparegut amb gran força mediàtica i que revisen aquests anys de la nostra història. Més que d'historiadors, va qualificar els seus autors de publicistes i els seus discursos com a "gens novedosos", ja que "no fan altra cosa que repetir els mateixos arguments que ja es van publicar just acabada la guerra, al 1939, per part dels vencedors".

L'historiador va dir, a mena de conclusió, que "de la valoració que se'n fa de la República, en depèn la justificació o no del règim franquista". "Aquesta és la qüestió: justificar o no un règim, utilitzar la història per a usos exclusivament partidistes i no acceptar que també pot haver-hi una història que tingui en compte els dos bàndols. A Catalunya, ja fa anys que anem fent bé la feina: llibres com el de Sònia Garangou en són un prova", va dir Joan Villarroya.

Prèviament a la conferència de Joan Villarroya, el cap del Servei d'Arxiu, Josep Maria Crosas, va presentar el tercer número de la revista ?Matinals. Quaderns d'Història Local?, que inclou articles de Sònia Garangou i Josep Maymí, la transcripció de la taula rodona ?I desprès del 31 de gener de 1939, què?? en la qual van participar Lluís Coll, Salvador Forroll, Carme Garriga, Francesca Fàbregas i Joan Garriga; i memòries i escrits d'Elies Paradeda, Lluís Tomàs, Ferran Garcia, Leon Requena i Salvador Forroll.

La primera tinent d'alcalde, Carme Aubanell, que va afirmar que "amb la conferència de Villarroya s'acabava un cicle que havia permès recuperar una part de la nostra memòria com a poble"