Consells per a la revetlla de Sant Joan

Última revisió 14-01-2020 16:01
20/06/2008

ELS ARTICLES PIROTÈCNICS (els petards i coets)

Els articles pirotècnics són una part més de la festa. Cal recordar però, que hi ha una normativa molt estricta pel que fa la seva venda i tinença, però nogensmenys cert és, que les estadístiques demostren que els errors i les imprudències que es cometen amb els petards són, en bona mesura, els culpables dels greus accidents que es produeixen, accidents que es poden evitar amb una informació correcta.

Normes de seguretat

Per a la nostra seguretat i de la nostra família, hem de comprar els productes pirotècnics als establiments que en tingui autoritzada la venda. La Policia Local i resta de Cossos de Seguretat seran ESTRICTES amb el compliment de la normativa.

-A partir dels 14 anys els productes de la Classe I són els que tenen un risc molt baix. Estan pensats per utilitzar-los en àrees confinades, concepte en que s'inclou l'interior dels edificis d'habitatges.
-A partir dels 16 anys els productes de la classe II són els que tenen un risc reduït. Estan pensats per a utilitzar-los a l'aire lliure en àrees confinades.
-A partir dels 18 anys els productes de la classe III són els que tenen un risc mitjà. Estan pensats per utilitzar-los a l'aire lliure, en àrees amples i obertes.
-Els productes de la classe IV són els que tenen un risc molt alt o estan sense determinar. Estan pensats perquè només els utilitzin únicament professionals.

Consells sobre l'ús dels articles pirotècnics

Els focs artificials resultaran més brillants i més espectaculars si els disparem d'esquena a la direcció del vent i, a més, evitarem el risc de cremades per l'acció de les espurnes.

-No ens hem de guardar cap article pirotècnic a les butxaques. Es poden encendre i explotar-nos al damunt.
-No hem de posar mai la cara ni cap membre a sobre o davant de qualsevol article pirotècnic encès. Si ho fem, podem patir greus cremades, accidents oculars i/o traumatismes.
-Procurem encendre el ble per l'extrem, perquè ens doni temps d'enretirar-nos.
-Les candeles romanes que no estiguin provistes de mànec especial, hem de fixar-les en un forat o en un test amb terra o sorra per tal de no cremar-nos.
-Els coets voladors, no els hem de disparar mai agafats de la mà, ni amb la barnilla trencada, ni en un lloc amb risc d'incendi (a la muntanya, als llocs amb arbustos secs, etc.) Hem de disparar-los en una posteta, preparada convenientment amb armelles. Així evitarem fer-nos mal o provocar un incendi.
-Si l'article falla a l'encendre'l, no l'hem de tocar fins que passat 30 minuts. L'hem d'inutilitzar deixant-lo en remull durant una nit.
-No hem de llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc. Podrien calar-hi foc i provocar un incendi forestal.
-Hem de tancar les portes i finestres quan hi hagi focs al carrer.
-Quan utilitzem focs artificials hem de vigilar que no hi hagi a prop líquids inflamables. S'encenen fàcilment i a més, els vapors poden explotar.
-No llancem petards contra altres persones. Podem causar ferides molt greus.
-No tallar mai el tro final d'una traca. La seva explosió fora de la traca és molt perillós i ens podria fer molt mal.
-Cal fixar bé les ordes d'artifici. Així s'evita que cremin incontroladament.
-Mai es pot ficar trons dins totxanes ni ampolles, perquè, en explotar, fan metralla que surt incontroladament a un a velocitat que en cas d'impacte pot ocasionar ferides molt greus.
-No hem de tirar mai cap coet amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.

Recordeu que les revetlles són una festa. Cal evitar que es converteixin en una tragèdia.

Seguiu les recomanacions i indicacions del personal de seguretat: Policia Local, Mossos d'Esquadra i Cos de Bombers. Són gent que treballen per la seguretat de tots !

En cas de urgència o emergència, poseu-vos en contacte immediatament amb els serveis d'urgència:

Policia Local de Malgrat de Mar: 93.765.42.24.
Cos de Mossos d'Esquadra: 088
Parc de Bombers de Malgrat de Mar: 93.765.58.80
Emergències a tot Catalunya: 112


LES FOGUERES

La nota més viva de la festa de Sant Joan són les fogueres, costum molt estès pel nostre país. Gaudim de les fogueres i de la festa, amb la necessària garantia de protecció per a tothom.

Permís

-Cal demanar permís a l'Ajuntament de Malgrat de Mar, mitjançant un model d'instància el qual se us facilitarà al mateix Ajuntament. A la instància cal fer constar lloc d'ubicació de la foguera, mitjans de què es disposen (mànegues d'aigua a pressió, etc.) i persona responsable juntament amb un telèfon de contacte permanent.
-Un cop entrada la instància aquesta es trametrà a la Policia Local, qui conjuntament amb el Cos de Bombers, faran una inspecció per tal de donar o no el permís per fer la foguera, o si s'escau, proposar les modificacions adients en funció del perill detectat.
-El dia de la revetlla, es farà una última inspecció a les fogueres autoritzades. En cas de detectar-se una alta càrrega de foc, la policia local donarà les ordres oportunes per tal que els Serveis Municipals retirin materials i disminuir la càrrega de foc per tal d'evitar perills per a persones i béns.
-Així mateix, les fogueres que NO HAGIN ESTAT AUTORITZADES i a criteri de la Policia Local i bombers puguin representar perills concrets, es procedirà per part dels Serveis Municipals al seu desmuntatge total.

Lloc a escollir

-No situar la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació
-Resta totalment prohibit fer foc als terrenys forestals, i a la franja de 500 metres que els envolta.
-Cal vigilar el pas de línies elèctriques i telefòniques.
-Abans de fer una foguera en un solar, cal deixar-lo net de bardisses, rostolls o materials inflamables.
-Cal tenir present de deixar pas als vehicles d'urgències.


Materials

-S'ha d'anar amb compte amb el que cremarem. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta.
-No s'ha de cremar en cap cas papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar i provocar un incendi. Tampoc es pot utilitzar bidons, llaunes o pots d'esprai, ja que poden explotar.
-Hem de respectar el medi ambient: no cremeu plàstics, suros, pneumàtics o similars, atès que la seva combustió provoca efectes contaminants.
-En general, cal fer la foguera petita i, si sobren materials, anar-los-hi afegint poc a poc.
-Encara que sigui més lent i menys espectacular, hem d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc. No hem de fer servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamables (com per exemple, disolvents).
-En cas de fort vent, millor deixar la revetlla per un altra any, no sigui pas que la convertim en una tragèdia.
-En cas de condicions meteorològiques adverses que puguin comportar un augment del risc o perill, la policia local i els bombers procediran a apagar la foguera

Consells als veïns

-Cal tenir en compte que tots els edificis tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que algun coet o guspira entrin en l'habitatge i provoquin un incendi.
-És molt convenient plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses, així com possibles estenedors de roba plens de teixits.


Apagament de la foguera

-Cal tenir a mà en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (mànegues, extintors, galledes d'aigua, etc.)
-Hem de vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, hem de ruixar el caliu perquè no hi pugui haver-hi accidents.
-Al final de la revetlla la policia local i els bombers faran una darrera inspecció i es prendran les mesures adients per evitar cap mena de risc innecessari un cop acabada la crema de la foguera. Si és convenient, les restes seran apagades pel Cos de Bombers.