Història

Una mirada enrere des del present

El Malgrat que veiem avui és el fruit d’uns quants segles d’història. Si pugem dalt del parc del Castell tindrem una bona vista, però si anem  fins dalt del Turó d’en Serra ens situarem millor geogràficament i també històricament.

 

Vista aèria de Malgrat l’any 1961. Foto: T.A.F

 

Veurem, a la part est, un territori banyat pel riu Tordera que encara conserva una àmplia zona agrícola (el pla de Grau), que la pagesia va anar conquerint amb molt d’esforç, ja que originàriament era una zona d’aiguamolls. Veurem les dues zones industrials, la que està al costat de mar, on hi ha indústries químiques i la de can Patalina. I, a la part sud, una àmplia zona hotelera, que s’ha menjat pràcticament tot el pla de Pineda. La principal activitat de econòmica al llarg de la nostra història ha estat l’agrícola, però això no treu que, a partir del segle XIX hi tingui una especial rellevància les activitats industrials, lligades al tèxtil, però també, ja entrats al segle XX, les fàbriques de tanques per a bolsos, i, també, les indústries químiques

Veurem, si ens hi fixem bé, una petita pedra surant al mar. És el que anomenem “la Pilona”, una plataforma que servia com a punt de descàrrega d’un complex sistema de vagonetes que, des de les mines de ferro de Can Palomeres, transportaven el mineral extret de les entranyes de la muntanya. Aquesta activitat, de principis del segle XX, comportà l’arribada d’un bon nombre de persones procedents de la regió de Múrcia, que actuaren com a reclam de moltes altres que acabarien venint.

 

Vista del sistema de transport aèri de les mines de Can Palomeres des de la Pilona. Foto: Juli Cardona Girons. Data: 1909 aprox.

 

Si girem cap al nord, trobarem el castell de Palafolls. La història medieval i moderna de Malgrat va lligada a la baronia de Palafolls, que té el seu centre inicial en aquest castell. Malgrat neix oficialment el 27 de desembre de 1373 quan Guillem de Palafolls atorga una carta de poblament per fomentar el creixement d’un nucli urbà ja existent que passa a dir-se “Vilanova de Palafolls”. Aquest serà el nom “oficial”, però el nom popular sempre serà el de Malgrat. Fins i tot els documents fan referència a la nostra població com a “Vilanova de Palafolls, àlias Malgrat”.

 

Vista parcial del Castell de Palafolls. Foto: Fons Juli Cardona Girons (Arxiu Municipal de Malgrat de Mar). Principis del segle XX.

 

Difícilment, però, podrem copsar, des de dalt del Castell o des del turó d’en Serra, els primers vestigis documentats d’activitat humana en el nostre terme. Estan ubicats en l’actual zona urbanitzada de Santa Rita i formen el que es coneix com a una vil·la romana, datada de finals dels segle I abans de Crist. Es tracta d’un nucli camperol on s’hi han trobat nombroses restes defectuoses d’àmfores romanes, cosa que ens fa pensar en l’existència d’un forn que les fabricava. Aquesta vil·la estaria lligada a la ciutat romana de Blandae.

Si deixem de mirar el poble des de una mica amunt i hi passegem, trobarem en els carrers i en les places edificis que et portaran segles enllà. El més antic el trobarem a la capella annexa a l’hospital de pobles, del carrer de Passada, construïda al final del segle XV; No podem deixar de visitar l’església parroquial, del segle XVIII i una sèrie d’edificis modernistes de principis del segle XX (ca l’Arnau, la torre de la vídua de Can Sala) i unes magnifiques escoles dites nacionals construïdes el 1927 i conegudes aleshores com a Escoles Noves.

 

Vista de Malgrat des de la torre del Castell. Fotografia colorejada pertanyent al fons de Francesc Pla Prats (Arxiu Municipal de Malgrat de Mar). Principis del segle XX.

 

Més enllà d’alguns personatges de relleu que caldria destacar, des de Ramon Turró fins a Marià Cubí., des de Fèlix Cardona a Zenòbia Camprubí, el que configura una població és la seva gent. Passegem pels carrers i preguntem. Hi ha tant per descobrir!

 

 

Més informació:

http://ammm.ajmalgrat.cat/

 

 

 

 

 

 

 

Fotografies extretes de diversos fons fotogràfics de l’Arxiu Municipal de Malgrat.

A dalt, d’esquerra a dreta: Fons Juli de Cardona Girons, Josep Bechdejú, Josep Bechdejú i  Fèlix Cardona 
A baix, d’esquerra a dreta: Fons d’Antoni Poch, Josep Bechdejú,  Fèlix Cardona i  Antoni Poch 

 

 

Et pot interessar

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 26-01-2023 11:50