Davant la situació creada en els temes dels arbres de can Feliciano i la canalització de la riera de Sant Genís de Palafolls volem fer palesa la confusió que s'ha creat i publiquem els informes que ens han fet el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i els Serveis Mediambientals Marimurtra de la Fundació Carl Faust de Blanes.
><br> NOTA DE PREMSA DEL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE DE LA GENERALITAT EN RELACIÓ A LA CANALITZACIÓ DE LA RIERA DE SANT GENÍS DE PALAFOLLS:
><br> La canalització de la riera de Palafolls, al seu pas per Malgrat de Mar, segueix el projecte inclòs en el Pla d'avingudes del Maresme i aprovat pel ple de l'ajuntament
><br> -Aquest Projecte va ser aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) el 24 de juliol de 2006 i durant el període d'exposició pública no es van presentar al.legacions al respecte
><br> -Els treballs que s'estan executant solament afectaran els arbres que condicionin l'execució correcta de l'obra que té per objectiu garantir la seguretat hidràulica
><br> -L'ACA, d'acord amb l'Ajuntament, desenvoluparà un projecte per complementar la zona arbrada amb la plantació d'arbres adults d'espècies autòctones
><br> Els treballs que està desenvolupant actualment l'ACA per canalitzar la riera de Palafolls, al seu pas pel municipi de Malgrat de Mar (Maresme), segueixen el projecte que va aprovar el consistori i també l'Agència mateixa el 24 de juliol de 2006. Durant el període d'exposició pública, cap entitat va presentar al.legacions al projecte.
><br> La canalització de la riera de Palafolls és una obra inclosa dins el Pla contra les avingudes del Maresme de 1992 i pretén possibilitar l'evacuació del màxim cabal d'aigua possible en cas d'eventuals avingudes per pluges intenses. Les obres, que van ser adjudicades el passat mes febrer, pel que fa a la zona arbrada, només afectaran els arbres que condicionin el desenvolupament correcte de l'obra que pretén garantir la seguretat hidràulica en aquest entorn. L'ACA, a fi de reduir l'impacte de l'obra i complementar la zona arbrada no afectada, executarà un projecte de plantació d'arbres adults d'espècies autòctones i millorarà l'àmbit arbrat d'aquesta zona verda. Aquest projecte es desenvoluparà d'acord amb l'Ajuntament.
><br>
><br>Més informació:Departament de Medi Ambient i Habitatge
><br>
><br>
><br> COMUNICAT DELS SERVEIS MEDIAMBIENTALS MARIMURTRA DE LA FUNDACIÓ CARL FAUST DE BLANES
><br> Davant el conflicte sorgit entorn del projecte d'acondicionament de la riera de Palafolls, de Malgrat de Mar, en el lloc anomenat Can Feliciano, l'Ajuntament de la localitat ha demanat un informe botànic i faunístic als SERVEIS MEDIAMBIENTALS MARIMURTRA DE LA FUNDACIÓ CARL FAUST DE BLANES.
><br> De l'informe presentat, un cop examinada l'arbreda afectada pel dit projecte, es constata la presència de quatre espècies arbòries de les quals una és autòctona ?lledoner? i tres foranes ?acàcia de tres punxes, acàcia falsa i om de Sibèria. Les quatre espècies identificades tenen en comú ser usades en jardineria, fàcilment accessibles al mercat, de creixement més o menys ràpid i demanen poques atencions.
><br> L'edat dels cinc exemplars més antics de l'espècie més nombrosa ?l'acàcia de tres punxes? s'avalua en 100-120 anys per bé que el càlcul es refereix a la soca originària. Perdut el tronc primer, els rebrots actuals podrien tenir entre 30 i 50 anys.
><br> L'estat dels arbres és bo en general tot i estar força afectats per fongs, tèrmits i altres insectes que en alguns casos poden portar problemes greus. Es remarca que tot el perímetre ?herbassar i arbreda? es troba molt alterat per l'acció humana: restes vegetals, residus diversos o defecacions d'animals. Es constata, com a factor negatiu, la hiperfreqüentació a causa de la manca d'ordenació i gestió de l'ús públic. D'altra banda, la densitat d'exemplars en una de les zones dificulta el desenvolupament dels arbres i en alguns casos el descalçament per erosió genera risc de caigudes.
><br> L'informe, que dóna dades detallades sobre causes i mesures fitosanitàries i sobre avaluacions de cada exemplar en aplicació de l'anomenada Norma Granada, de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos, conclou que l'arbreda de Can Feliciano està constituïda bàsicament per espècies no autòctones i amb poc valor des de l'òptica de la Biologia de la Conservació i formula algunes recomanacions entre les quals convé destacar:
><br> ?Procurar preservar una desena d'exemplars de la zona més alta i allunyada de la riera considerats, d'entre el grup d'exemplars avaluats, els que presenten una major antiguitat, un millor valor estètic i més alt valor econòmic segons la Norma Granada.
><br> ?Plantar, un cop acabada l'obra, una nova línia d'arbres al marge utilitzant espècies autòctones adequades a les noves condicions que es generaran.
><br> ?En el cas que s'obti per millorar l'espai de la zona més baixa i propera a la riera com a zona verda, eliminar la flora nitròfila invasora i introduir espècies arbustives i herbàcies autòctones reduint la massa arbòria en nou exemplars. (No es parla aquí de recuperació d'una zona natural ja que es parteix d'una cobertura dominant d'arbres que no corresponen a les espècies pròpies del territori.)
><br> A nivell faunístic, no hi ha cap espècie a destacar ja que el que es troba en aquell espai és fauna urbana i molt ubiqüitària. Conseqüència de la manca de connectivitat d'aquest espai amb la resta de la riera doncs es troba coberta per ambdues bandes i per trobar-se en mig d'una matriu urbana. En el cas d'una actuació posterior, aconsellem la creació de punts d'aigua i col·locació de nius per afavorir la colonització d'aquest espai per part de fauna autòctona i la ordenació i gestió d'un ús públic.
><br> Si cliqueu a sobre del document adjunt veureu el comunicat emès pels Serveis Mediambientals Marimurtra de la Fundació Carl Faust de Blanes.