Els Serveis d'Espais Verds de l'Ajuntament informen que s'ha detectat a la comarca la presència d'un insecte, el "Rhynchophorus ferrugineus" conegut popularment com morrut, que ataca les palmeres. Tot i que en aquests moments no s'ha detectat la presència del morrut a Malgrat, es demana s'informi immediatament si se'n troba.
El regidor d'Obres i Serveis, Josep Maria Colomina, ha explicat que de moment no s'ha detectat la presència del morrut a cap palmera dels espais verds públics del poble. Tot i això, i com a precaució, dilluns de la setmana vinent una empresa especialitzada inspeccionarà les palmeres i no es descarta, si és que és factible, l'aplicació d'alguna tractament preventiu, sobretot a les palmeres més emblemàtiques com són dels del parc de can Campassol.
Per altra part, es recomana que si algun veí que tingui palmeres a casa, veu algun indici de la possibilitat que hi hagi algun insecte o larva es posi en contacte amb els Serveis d'Espais Verds de l'Ajuntament (telèfon 93 765 49 43) per poder fer una inspecció. Aquest servei ha detallat que en cas de confirmar l'atac del morrut s'informarà al propietari de les actuacions que s'hauran de dur a terme conjuntament amb el Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat. En aquest sentit, ha remarcat que el control de la dispersió d'aquest insecte dependrà de la rapidesa amb que es detecti i s'actuï.
Com actua
El morrut és un insecte que viu i s'alimenta de tot els tipus de palmeres. La importació de palmeres adultes infectades des d'Àsia sud-oriental, és la causa de la dispersió del paràsit a escala mundial. A l'Estat espanyol hi ha focus localitzats des de 1995, i a Catalunya, des de desembre de 2005, al municipi del Vendrell. Aquest mes d'octubre ha estat identificat el paràsit a la localitat veïna de Pineda de Mar.
Les palmeres del gènere "Phoenix", especialment les palmeres de Canàries ("Phoenix canariensis"), són les preferides del morrut, sense descartar les palmeres datileres (Phoenix dactylifera). El morrut, quan és adult, és un escarabat de color vermellós d'uns 3 centrímetres de llarg. Vola fins a trobar una palmera on diposita, en les parts interiors de les fulles, fins a 200 ous. Aquests neixen i produeixen desenes de larves molt devoradores que es mengen i viuen en l'ull verd de la palmera, la gemma (recordem que les palmeres només tenen una gemma apical per on creixen). Arriben a ser tant voraces que realitzen grans cavitats a les parts més verdes i joves, produint danys irreparables. Els tractaments fitosanitaris, sobretot en palmeres d'alçada considerable, són difícils d'efectuar i no donen garanties d'eficàcia. És per tots aquest motius que els efectes d'aquest insecte són mortals per la palmera afectada.
El morrut pot romandre diversos mesos sense que detectem cap símptoma que ens alerti de la seva presència a la palmera. Quant les fulles adultes comencen ràpidament a caure i assecar-se, els danys ja són tant grans que la palmera mor.