El monument dedicat als brigadistes internacionals s'inaugurarà el 29 de maig dins els actes del 85è aniversari del 'Ciudad de Barcelona'

Última revisió 05-05-2022 14:14
05/05/2022

Malgrat de Mar commemorarà el pròxim 30 de maig els 85 anys de l'enfonsament del vaixell 'Ciudad de Barcelona', el qual va ser torpedinat l'any 1937 -en plena Guerra Civil- per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista, provocant la mort de 46 brigadistes internacionals i quatre membres de la tripulació davant la costa del municipi. Coincidint amb aquest aniversari, l'Ajuntament inaugurarà el 29 de maig el monument 'Parc de Solidaritat' de l'artista anglès Rob MacDonald. La inauguració serà dins els actes commemoratius del 85è aniversari, que es faran del 27 al 29 de maig i que comptaran amb l'assistència de familiars de brigadistes morts, procedents de Nova Zelanda, Gran Bretanya i Estats Units. Aquest migdia, s'han presentat els actes en una roda de premsa. 

 

S'ha pogut documentar, que a la nau torpedinada hi viatjaven 176 brigadistes que volien arribar a Barcelona per lluitar en el bàndol republicà durant la Guerra Civil, procedents dels Estats Units, Canadà, Gran Bretanya i França, Nova Zelanda, Austràlia, Dinamarca, Itàlia, Alemanya, Noruega, els Països Baixos, Àustria, Lituània o Albània. La ràpida actuació dels pescadors de Malgrat, que van presenciar l’enfonsament i no van dubtar a sortir al rescat amb les seves barques, l’ajuda de la gent del poble que va acollir a casa seva els supervivents i l’arribada de personal mèdic de Mataró i de diferents pobles de la comarca, va fer possible que se salvessin 130 brigadistes que aquella mateixa nit van agafar el tren cap a Barcelona per seguir el seu camí cap a la guerra. 

L’any 2017 l’escultor anglès Rob MacDonald va iniciar fa tres anys una campanya de crowfounding per finançar la construcció d’un monument que recordés als brigadistes del Ciudad de Barcelona. Durant la campanya de mecenatge es va impulsar un projecte d’art comunitari que va permetre a centenars de persones i estudiants conèixer i participar en la construcció del monument i es van recaptar 17.900 euros aportats per gent de tot el món, que han finançat una part del memorial. La resta -uns 60.000 euros- l'ha finançat l'Ajuntament de Malgrat de Mar. 

Aquest migdia s'han presentat els actes en roda de premsa amb la participació de la regidora de Cultura, Educació i Patrimoni, Lurdes Borrell, el cap del servei municipal d'Arxiu, Josep Maria Crosas, l'escultor anglès Rob MacDonald, autor del projecte Solidarity Park i de l'escultura commemorativa,  el portaveu de Solidarity Park, Paco Márquez, i el president de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Eduard Amouroux.  

Els actes commemoratius del 85è aniversari són els següents:

 

Divendres 27 de maig

11h

Recepció Oficial per part de les autoritats municipals i representants d’entitats i associacions de recuperació de la memòria històrica.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

11:30 h 

Trobada d’estudiants i familiars de Brigadistes Internacionals. Hi participen les Escoles Fonlladosa, l'institut Ramon Turró, l'Institut Escola Lloret de Mar, l'Escola Vedruna i Conny Dahmen en representació dels seus alumnes de l'institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, Alemanya.

 

18h

Conferència "Brigades internacionals i multilingüisme", a càrrec de Lourdes Prades i Ramon Naya.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

19 h

Obertura de les exposicions: “Brigades internacionals i multilingüisme” i  “Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park”

“Brigades internacionals i multilingüisme”

L’exposició vol mostrar com una comunitat multilingüe tan heterogènia, i durant un període de temps tan breu, viu, conviu i sobreviu a una guerra. Malgrat la diversitat de llengües i cultures que podien separar-los, hi havia un denominador comú entre tots els seus integrants: el compromís de lluitar per un ideal. La voluntat d’assolir-lo els va fer superar la barrera idiomàtica. Com diuen els mateixos brigadistes: “Parlem diferents idiomes però una mateixa llengua”.

Comissaris de l’exposició: Ramon Naya i Lourdes Prades amb el suport de SIDBRINT i Pavelló de la República / Secció de contemporània (Universitat de Barcelona)

 

“Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park”

Aquesta exposició forma part del projecte comunitari Portholes (Ulls de bou) treballada en el marc pedagògic del Solidarity Park. Consta d’una selecció dels ulls de bou dissenyats per estudiants de diferents instituts i que formaran part del monument Solidarity Park. Hi haurà l’oportunitat de votar els dissenys que s’afegiran al monument l’any que ve. Hi han participat alumnes de l'institut Martí Pous de Barcelona, La Salle de Montcada, l'institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, l'institut Ramon Turró, les Escoles Fonlladosa, l'Escola Vedruna i l'IE Lloret de Mar. 

Les exposicions estaran obertes del día 27 de maig fins el 3 de juliol. Horari: de dilluns a divendres no festius de 10:00 a 14:00. Diumenges de 11:00 a 13:30. Dissabtes tancat 

Espai: Sala Joaquim Garriga i Riera (Arxiu Municipal).

 

21:30 h

Inauguració de l’exposició: "Historia, art i procés al Solidarity Park en imatges" .

Exposició dissenyada per l’escultor Rob MacDonald amb imatges i art que mostra la participació més àmplia del projecte Solidarity Park.

Espai: Ateneu Popular “el Rovell”

 

22h

Concert amb Sergio & Núria, un duo de versions de grans clàssics i estàndards de diferents gèneres, de tots els temps, especialment seleccionats, per tots els públics.

Espai: Ateneu Popular “el Rovell”

 

Dissabte 28 de Maig

10-12 h

Mercat d'entitats i associacions de memòria històrica amb la participació de les entitats: Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Associació Catalana d’Expressos Polítics de Catalunya, Associació La Voz Ahogada Projecte Escènic, Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró, Amical Antics Guerrillers de Catalunya, Amical de Mauthausen.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

11 h 

Museu vivent de la rereguarda durant la Guerra Civil.

El grup de recreació històrica XV Brigada Mixta representarà escenes de la vida quotidiana durant la guerra civil i com va ser part de l'atenció mèdica als supervivents de l'enfonsament del Ciudad de Barcelona.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

12 h 

Presentació del llibre Les aigües de l'oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona, de la historiadora Sònia Garangou Tarrés

Intervindran: Josep Maria Crosas (Arxiu Municipal) i l’autora del llibre.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

16 h 

Mercat d'Entitats i associacions de memòria històrica

 

17 h 

Concert de música coral amb la participació de les corals: Coral Atzavara (Malgrat de Mar), Coral Contrapunt (Malgrat de Mar), Coral Si Bemoll (Malgrat de Mar), Coral Arsnova (Lloret de Mar), Coral Roig Encès (Barcelona), Coral dels Iaioflautes (Barcelona), Le Cri du Choeur (Toulouse), Reclaim with Song (Suècia), Zbor Praksa (Croacia),  Didcot Red Kites (Regne Unit), Cor Cochion (País de Gales).

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

 

20 h 

Sopar Popular

Pa amb tomàquet, embotit i un got de vi.

Bo d’ajut: 3€

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

21 h 

Concert de música folk i cançó d’autor  amb el grup "Saco e Vanzetti" reivindiquen la música d’autor més vinculada a la protesta i la lluita pels drets socials.

Espai: Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

Diumenge 29 de Maig

 

11 h

Inauguració del Solidarity Park

Presentació de l’acte a càrrec de Mireia Serrano i Assumpta Mercader. Comptarem amb la presència de familiars de brigadistes internacionals, d’en Rob MacDonald, de les autoritats locals, de la Generalitat i d’entitats de memòria històrica. Durant l’acte també hi haurà l’actuació musical de diferents corals tant internacionals com locals. 

Espai: Monument Solidarity Park ubicat al Passeig de Mar, davant de l’estació de tren

 

13:30 h

Dinar de cloenda i germanor.

Espai: Hotel Papi

Preu: 12€

 

 

 

 

 

Roda de premsa
Imatge de la roda de premsa d'aquest migdia a l'Arxiu Municipal. Foto: AjMalgrat.