El projecte DRAC d'acompanyament a joves i adolescents torna aquest dissabte

Última revisió 22-10-2021 09:43
21/10/2021

La Regidoria de Joventut reprèn aquest dissabte el projecte per al desenvolupament de recursos per a joves mitjançant l'actuació al carrer, anomenat DRAC. Aquest servei d'acció socioeducativa, creat per treballar amb adolescents i joves que fan del carrer el seu espai prioritari de relació, va tenir una prova pilot durant tres mesos des de l'abril passat i en la qual van participar 158 joves. A partir d'aquest dissabte, dos educadors socials tornen al carrer per acompanyar els adolescents i joves fins al pròxim mes de juny. A més, els dijous al matí estaran en els centres educatius de Secundària durant l'estona d'esbarjo. 

El DRAC 2021–2022 ha de donar resposta a la demanda dels joves detectada durant els mesos de la prova pilot, a més de continuar donant suport als i les joves, així com fer prevenció i acompanyament en les seves necessitats reals. Durant aquesta continuïtat del projecte, el servei s'oferirà tres dies a la setmana -dijous, divendres i dissabte de 17 h a 20 h- repartits amb accions al carrer. A més, com a novetat, els educadors estaran els dijous al matí en els centres educatius, acompanyant als adolescents i joves durant l'hora d'esbarjo.

Aquest matí, els responsables polítics i tècnics de la Regidoria de Joventut i també de la Policia Local, s'han reunit aquest matí amb els responsables que portaran a terme la continuïtat del projecte fins al juny. La Junta de Govern Local va adjudicar el servei per al curs 2021-2022 a l’empresa Maria Navarrete Fa per un import de 30.855,00 euros. 

 

Una prova pilot de tres mesos

La prova pilot va engegar a l'abril i es va allargar fins al passat mes de juny. Dos educadors de carrer van oferir aquest servei tres dies a la setmana entre la tarda i el vespre, entrant en contacte amb els i les joves a l'espai públic, amb la idea d’interactuar amb ells amb la voluntat d’orientar-los amb relació al lleure i la gestió de les emocions.

El projecte DRAC és una eina viva i anirà adaptant-se segons els joves i la realitat del moment, i que pot derivar en altres projectes específics. La primera fase va servir per conèixer les problemàtiques dels joves i alhora les seves necessitats, que ara permeten traçar quines seran les pròximes accions que es portaran a terme a partir del mes de setembre. 158 joves hi van participar, amb una mitjana d'edat de setze anys, la majoria de Malgrat de Mar -un 87%- i majoritàriament nois -un 68%. Els joves que han participat són majoritàriament alumnes de l'Institut Ramon Turró -un 52%- i la resta d'altres centres, com l'Escola Sant Pere Chanel -un 8,2%-, Fonlladosa -un 5,7%- i Vedruna -un 2,5%. La resta de joves que han pres part en el DRAC no estudien. Els educadors que van acompanyar aquests mesos als joves valoren molt positivament aquesta primera presa de contacte amb els joves de Malgrat. Una primera experiència que els ha permès conèixer els problemes que pateixen alguns joves -relacionats amb el consum d'alcohol i drogues, l'entorn familiar o dificultats en l'àmbit escolar, entre altres. Els educadors van ser un referent per a aquests joves, ajudant-los en la gestió de les emocions. El DRAC també va permetre treballar amb els joves les bretolades a l'espai públic amb tasques de conscienciació per entendre que la violència no és la manera de resoldre els conflictes.