Els ciutadans i ciutadanes de Malgrat podran consultar les seves dades mèdiques a través d'internet

Última revisió 14-01-2020 15:40
01/03/2011

Malgrat de Mar serà el segon municipi de tot Catalunya, després de Calella, que posa en marxa la Carpeta Personal de Salut, una iniciativa que permet al ciutadà consultar les seves dades mèdiques a internet, a través d'uns certificats de seguretat. La previsió és que el proper dilluns 7 de març es pugui fer la consulta a través de la plana web municipal, o bé a través de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva o del Departament de Salut.

La Carpeta Personal de Salut és un espai virtual personal i intransferible, en un entorn tecnològic segur, on el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de cadascun dels ciutadans de Catalunya les dades disponibles referents a la seva salut que siguin més rellevants, amb la finalitat de complir amb la idea que la informació mèdica és propietat del ciutadà i que aquest l'ha de tenir en tot moment al seu abast.
><br> En una primera etapa, els continguts de la carpeta personal seran tots els informes mèdics de què disposen els diferents serveis del sistema sanitari integral de utilització pública de Catalunya (SISCAT) que han atès en algun moment el ciutadà: informes d'urgències, informes d'ingressos hospitalaris, estat de vacunacions, medicació que li hagin receptat, entre d'altres. Progressivament s'aniran afegint altres informacions i s'hi podran trobar les radiografies o exploracions radiològiques (en informe i imatge), les voluntats anticipades, etc. Actualment, la majoria dels informes dels actes assistencials realitzats en la zona del Maresme i la Selva Marítima i en els seus hospitals habituals de referència ja s'hi poden consultar.
><br> Per tal de preservar la confidencialitat i la seguretat de les dades i la informació personal, s'ha optat que per tenir accés a la Carpeta Personal de Salut s'hagi de disposar d'un certificat digital oficial.
><br> La gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Núria Constans, el cap de la Unitat d'Atenció a l'Usuari i Comunicació de la regió sanitària de Girona, Xavier Burjons, l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy, i el regidor de Salut Comunitària, Jordi Romero, han presentat aquest matí davant els mitjans de comunicació aquest projecte pioner. La gerent de la corporació ha destacat que la iniciativa pretén "retornar al ciutadà allò que és de la seva propietat" i ha detallat quin és el funcionament d'aquesta Carpeta Personal de Salut. Xavier Burjons ha explicat el projecte del Departament de Salut per introduir les noves tecnologies en l'àmbit mèdic amb l'objectiu de fer un sistema "més eficient i sostenible". L'alcaldessa ha aplaudit la iniciativa i ha destacat l'interès de l'Ajuntament de col·laborar-hi i facilitar aquestes dades al ciutadà. "Es fa un pas endavant per trencar amb el secretisme que temps enrere hi havia al voltant de la informació mèdica", ha afegit Conxita Campoy. El regidor de Salut Comunitària ha remarcat el fet que Malgrat és el segon municipi de Catalunya que engega aquest projecte.
><br> Calella va ser el primer poble en posar en marxa aquesta iniciativa al juliol de 2010. Segons la gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, a Calella hi ha una mitjana de 500 usuaris de la Carpeta Personal de Salut. Des de la corporació, es destaca que es tracta d'un "projecte de futur", ja que actualment es produeix la circumstància que els que utilitzen majoriatàriament la xarxa i les noves tecnologies són joves i que el gran nombre d'usuaris de salut són gent gran.
><br>