La Biblioteca celebra avui el seu 40è aniversari i 10 anys a La Cooperativa

Última revisió 14-01-2020 15:45
16/04/2010

La Bibilioteca celebra avui vespre els seus 40 anys d'història. Una exposició servirà per recordar aquests anys de servei al municipi. La celebració també inclou una sessió de contes per a adults "Contes amagats" a càrrec d'Albert Estendre. Aquesta activitat a més, s'inclou en el Festival Multipolar de Contes per a Adult, organitzat per les biblioteques municipals del Maresme.

La Biblioteca de Malgrat fa 40 anys. Concretament, per Sant Roc, el 16 d'agost. Un antic diari que guarda la Biblioteca, en el qual s'escrivia dia a dia l'activitat del servei, recorda que el 16 d'agost de 1970 amb motiu de la festa major es va inaugurar la Biblioteca Popular al primer pis de l'escola pública Montserrat del carrer de les Escoles. El mateix diari amb la lletra de la primera bibliotecària, Carme Picañol i Tarrès, explica que va ser un acte molt solemne presidit per les autoritats: "D. Joaquin Doy, diputado regional de la Diputación Provincial de Barcelona, D. José Garangou, primer teniente alcalde y ponente de cultura y D. Ramón Garriga i Marquès, corresponsal de La Vanguardia. En nombre del Director de las Bibliotecas Populares, D. Felipe Mateu i Llopis, habló el subdirector D. Pedro Bohigas. La asistencia al acto fue muy concurrida. Por la tarde de 6 a 9 el público visitó la Bilioteca...".
><br> Abans de l'estrena d'aquest espai, es té constància que hi havia dues biblioteques al poble, al Casino Malgratenc i La Barretina. El mateix mossèn Fèlix Paradeda en parla al seu llibre La vila de Malgrat i sos contorns (1915): "contenen pocs volums de bastanta importància, encara que pocs per desgràcia". Posteriorment, es té constància, encara que es desconeix la data exacta, que Fèlix Paradeda va organitzar una primitiva Biblioteca Municipal a l'antiga sala de música de l'escola pública Nostra Senyora de Montserrat, la qual va ser inaugurada a l'agost de 1927. Segons un article sobre la Biblioteca Popular de Malgrat de la revista Ateneu, signat per Ángel Sody al 1994, aquesta biblioteca tenia al novembre de 1930, uns 800 volums degudament catalogats. Aquest mateix article explica que Sebastià Fontrodona va iniciar una campanya des de les planes del diari local Ciutadania, que va donar com a fruit nombroses donacions de llibres per part de persones vinculades al poble i per part d'algunes editorials. Al gener de 1039, les tropes de Franco ocupen a Malgrat els col·legis Nostra Senyora de Montserrat i Fonlladosa, que passen a convertir-se en improvisades casernes. Ángel Sody afirma en el seu escrit que els soldats havien fet servir els llibres de la biblioteca per fer fogueres i combatre el fred. Aquest article també recull l'anècdota de l'historiador local Joaquim Colomé, el qual va escriure en el programa de festa major de 1956 que en un dels seus viatges a Barcelona va trobar el llibre Història de Catalunya de Norberto Font i Sagué, editat a Barcelona el 1899. El va comprar sense obrir-lo. A casa, quan el va obrir va trobar a la primera plana el segell "Ayuntamiento Constitucional de Malgrat", que corresponia a l'antiga Biblioteca Municipal del poble. Es té constància que al maig de 1939, l'Ajuntament contracta a Francisca Pla i Buscall, que compagina classes de música amb fer de bibliotecària. Es va reorganitzar l'antiga biblioteca però estava limitada als alumnes de l'escola Montserrat.
><br> L'arxiu té documentació que explica que el 14 de juny de 1957 el ple de l'Ajuntament, a proposta de l'alcalde Lluís Garriga i Viadé, va aprovar per unanimitat sol·licitar la creació d'una biblioteca a la xarxa de la Diputació. L'any següent, el 28 de gener de 1958, el ple de la Diputació va aprovar crear la biblioteca de Malgrat. L'Ajuntament va començar a preparar els pressupostos per fer front a la infraestructura necessària -local, cadires, taules...- però al desembre d'aquell any Lluís va deixar el càrrec i el va substituir Jaume Turró, que va deixar el projecte de la biblioteca en un calaix per considerar-lo massa car. Durant els anys posteriors, la Diputació va aturar la creació de noves biblioteques per dificultats econòmiques. D'aquesta manera, Malgrat va haver d'esperar al 1970 per tenir la seva Biblioteca municipal.
><br> Trenta anys més tard, la biblioteca va estrenar nou emplaçament: La Cooperativa, una de els edificacions més emblemàtiques del poble. L'1 d'abril va fer 10 anys de la inauguració de la Biblioteca La Cooperativa. Des de llavors, la Biblioteca s'ha consolidat. Durant el 2009, La Cooperativa va tenir 99.691 visitants -351 visites al dia-, es van fer 51.063 prèstecs -180 prèstecs al dia- i es va produir un increment de 681 usuaris respecte l'any anterior. Pel que fa a les activitats que es van fer l'any passat, hi va haver 1.885 assistents a l'Hora del Conte, 688 a conferències, 320 a tertúlies literàries i 1.075 escolars van visitar la Biblioteca.
><br>
><br> Fotos: Arxiu Municipal de Malgrat Fons Antoni Poch
><br>
><br> Més fotografies de la inauguració el 16 d'agost de 1970
><br>