La Policia Local mostra a pares i mares com controlar l'ús que la mainada fa d'internet

Última revisió 14-01-2020 15:44
11/06/2010

La Policia Local va oferir ahir vespre una xerrada sobre seguretat informàtica, adreçada a pares i mares, amb l'objectiu de donar-los eines per educar els seus fills sobre els possibles perills que hi ha a la xarxa. També va mostrar com controlar i limitar l'ús d'internet als menors.

Dos experts de la Policia Local en seguretat i delictes informàtics van explicar durant dues hores alguns dels perills que hi ha a la xarxa i de com tenir un ús responsable i segur. Els agents van començar la xerrada exposant que de la mateixa manera que a la vida quotidiana, els pares i mares vetllen per la seguretat dels seus fills i filles, també ho han de fer quan aquests són a la xarxa. En relació a internet i els menors, van aconsellar la necessitat d'educar-los sobre els possibles perills que es poden trobar. Van plantejar la possibilitat d'acompanyar el menor durant la navegació -sense envair la seva intimitat-, advertir-los dels problemes que comporta facilitar informació i dades personals a través de qualsevol canal de la xarxa, explicar-los que no tot el que hi ha a internet és cert i vigilar el temps de connexió a internet, entre altres aspectes. Els agents també van facilitar als pares i mares eines concretes per controlar què fan els seus fills a Internet i també per limitar-ne l'ús.

La Policia Local va advertir també sobre l'ús de les xarxes socials, com el cas de Facebook, i va detallar que genera un clima de confiança que fa que tot sovint s'incloguin dades i fotografies personals, de les quals se'n pot fer un mal ús. A més, van recordar que la informació que es penja a la xarxa queda per sempre. En relació als xats, van recomanar evitar invitacions a visitar llocs webs desconegut o que resultin sospitosos. També van alertar sobre virus i van proposar tenir màxima atenció sobre els fitxers adjunts que es reben. Van mostrar "in situ" als assistents com és de fàcil crear un virus, fer creure que s'opera des d'un altre país per cometre un delicte i no ser detectat o instal·lar en un ordinador un programa que controla tots i cadascun dels moviments que es fan.

La xerrada també va parlar de delictes informàtics i es va insistir que cal prendre mesures de seguretat com tenir actualitzar l'antivirus i l'equip, utilitzar software legal, no descarregar fitxers des de llocs sospitosos, analitzar amb l'antivirus i instal·lar "tallafocs", entre moltes altres.