Malgrat entra a formar part d'una xarxa d'indrets de la Mediterrània occidental amb colònies de ratpenats

Última revisió 14-01-2020 15:40
03/03/2011

Malgrat de Mar s'ha adherit a la Xarxa Ecoepidemiològica a la Mediterrània Occidental. L'Ajuntament ha participat aquesta setmana al Parc Nacional d'Aigüestortes en la primera reunió de treball de la xarxa, que aplega diferents indrets d'aquesta franja de la Mediterrània que tenen colònies de ratpenats. Els objectius d'aquesta xarxa són determinar l'estat de conservació, conèixer l'evolució de la situació sanitària de les espècies i detectar possibles alteracions, i alhora intercanviar experiènc

L'Ajuntament ha signat un conveni d'adhesió a aquesta Xarxa, amb el qual es compromet a participar a les reunions de treball que se celebraran anualment. La iniciativa de formar aquesta xarxa ha estat de l'equip d'Areambiental i del Centre de Recerca en Infeccions Víriques, Illes Balears (CRIVIB), que és el grup d'investigadors, responsable d'estudiar les diferents colònies de quiròptes d'aquesta franja territorial. Areambiental és l'encarregada de facilitar dades de les diferents estacions col·locades des del nord d'Algèria fins als Pirineus. Les estacions es troben a les colònies de la Vall d'Aran, Aigüestortes, Pallars Jussà, Sant Llorenç del Munt, Delta del Llobregat, Malgrat de Mar, Menorca, Mallorca i Algèria. Aquests indrets són els que formen part de la xarxa.

L'objectiu d'aquestes trobades és compartir informació entre els diferents indrets que tenen colònies de ratpenats. La voluntat és intercanviar experiències sobre les actuacions realitzades i les iniciatives divulgatives, que cada punt d'aquesta xarxa porta a terme.

Les Mines de can Palomeres de Malgrat són el testimoni de l'activitat minera del poble, i alhora la colònia de ratpenats més important de Catalunya i un dels refugis europeus destacats en el que s'ha fet seguiments de quiròpters durant més anys. Aquests estudis van ser iniciats a mitjan dels anys 50 per Enric Balcells i van ser continuats a partir dels 80 per l'equip d'Areambiental amb el biòleg de la Universitat de Barcelona, Jordi Serra-Cobo al capdavant.