La Regidoria de Medi Ambient organitza des d'avui i fins divendres un taller amb el títol "Descobreix els ratpenats de les mines de can Palomeres", en el qual hi participen 115 alumnes de Secundària de l'IES Ramon Turró i les escoles Fonlladosa i Vedruna.
Malgrat allotja a les mines de can Palomeres, un dels principals refugis de ratpenats que es coneixen a Catalunya. L'activitat pedagògica que es porta a terme aquesta setmana té com a objectiu donar a conèixer els resultats dels estudis iniciats a mitjan dels anys 50 per Enric Balcells i que han estat continuats a partir dels 80 per l'equip d'Areambiental fins a l'actualitat. S'hi ha observat 8 espècies de ratpenats a les mines i s'han comprovat nombrosos desplaçaments estacionals, alguns d'ells transpirinencs.
Les mines de can Palomeres són un dels refugis europeus en el que s'ha fet seguiments de colònies de quiròpters durant més anys. La seva importància també queda reflectida en el programa de conservació dels quiròpters cavernícoles de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, en el qual ocupa un dels primers llocs en la classificació de refugis segons el seu valor ecològic.
Amb la voluntat de posar aquest coneixement a l'abast dels escolars de Malgrat, la Regidoria de Medi Ambient ha organitzat aquest taller, que imparteix Jordi Serra-Cobo, biòleg de la Universitat de Barcelona i component d'Areambiental, entitat dedicada a la recerca. L'activitat, que es divideix en una part teòrica i una pràctica, inclou diferents accions com aprendre els noms populars dels ratpenats, calcular el consum d'insectes que menja una colònia de ratpenats, comparar les extremitats anteriors d'un ocell, un ratpenat i una persona, elaborar un mapa amb els itineraris que recorren els ratpenats de can Palomeres i escoltar els crits dels ratpenats de can Palomeres i veure sonogrames.
A la jornada d'avui hi participen alumnes del Fonlladosa i de l'IES Ramon Turró, demà uns altres grups de l'IES Ramon Turró i divendres, de l'escola Vedruna.