Presenten el documental del fotògraf Vicens Tomàs sobre el Fesol del Ganxet

Última revisió 14-01-2020 16:12
01/12/2006

Una vuitantena de persones va assistir ahir al vespre a l'acte de presentació del documental, elaborat amb imatges del fotògraf local Vicens Tomàs, sobre el Fesol del Ganxet i els pagesos del Pla de Grau de Malgrat.

L'audiovisual, de vint-i-un minuts de durada, repassa l'activitat del Pla de Grau i el conreu dels diferents productes d'horta com els tomàquets, els enciams, les escaroles i les cebes entre molts altres, així com alguns dels pagesos que treballen aquestes terres. En una segona part, el documental -es tracta d'un muntatge de fotografies amb música i una veu en "off", la del periodista Albert Serrano, que és la que explica el treball del Pla de Grau- se centra en el Fesol del Ganxet. S'explica des que se sembra fins que es porta a batre i a triar, i posteriorment es comercialitza sota l'etiqueta "La Pilona", que distingeix al mercat la qualitat d'aquest llegum tan arrelat a Malgrat, encara que originari de Mèxic. Aquest documental ha estat realitzat per Tomàs amb la col·laboració de l'equip de la Cooperativa Progrés-Garbí, liderat pel tècnic Xavier Castells.

Aquest treball va ser presentat al Centre Cultural per la regidora de Comerç i Turisme, Neus Serra, acompanyada pel tècnic de la Cooperativa Progrés-Garbí, Xavier Castells i el propi Vicens Tomàs. Neus Serra va explicar el treball fet fins a presentar aquest documental i també la voluntat política de potenciar aquest producte tan autòcton que és el Fesol del Ganxet. La regidora també va manifestar el suport a la pagesia i a la seva tasca. Xavier Castells va reivindicar el consum d'aquest llegum als menjadors de les escoles i l'interès a que els escolars coneguin aquest producte de casa nostra. Vicens Tomàs va parlar de com havia realitzat les fotografies i la idea que té de gravar en format vídeo l'activitat del Pla de Grau per així poder recollir el testimoni dels pagesos.