Protocol de què fer davant d'una sospita de punxada

Última revisió 05-08-2022 14:12
05/08/2022

Coincidint amb l'inici de la festa major de Sant Roc avui divendres, l'Ajuntament i la Policia Local informen de què fer davant la sospita d'haver estat víctima d'una punxada.  El primer de tot es recomana rebre profilaxi per exposició al VIH i a fer-se anàlisis toxicològiques com més aviat millor. A Catalunya, hi ha hagut una vintena de denúncies per aquests fets, la gran majoria de les quals interposades per dones, la major part a Lloret de Mar i Barcelona. 

 

Què fer davant d'una sospita de punxada

Si s'intueix que algú ha estat víctima d'una punxada, el protocol de la Generalitat de Catalunya subratlla sis passos que recomana seguir:


1. Fer cas de les sensacions de la persona afectada, oferir-li suport o demanar ajuda.

2. Evitar anar directament a casa. Cal dirigir-se a un centre sanitari com més ràpid millor i amb acompanyament.

3. Un cop al centre sanitari, s'activa el protocol de "punxada accidental" i es valora administrar la profilaxi per possible exposició al VIH. És una intervenció que cal fer en un màxim de 72 hores després de la punxada.

4. Cal que la víctima es faci una anàlisi toxicològica ràpidament. En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada.

5. En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s'activarà el protocol d'atenció específic.

6. Fer un acompanyament a la víctima i denunciar la punxada. Les persones afectades poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d'Esquadra per tramitar la denúncia.


A banda, recorda que qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició la xarxa pública d'atenció a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, present arreu de Catalunya (SIAD, SIE, SAI i el telèfon 900 900 120, disponible cada dia durant les 24 hores).