La Policia Local i el Departament de Justícia han arribat a un acord perquè persones que hagin comès un delicte, contra la seguretat viària puguin realitzar jornades de treball com a mesura alternativa a la pena de presó imposada pel jutge. La primera experiència ha estat la d'un noi de 34 anys que compleix tasques de servei de vigilància a les zones d'aparcament i al parc Francesc Macià.
L'Ajuntament de Malgrat de Mar i la Subdirecció General de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia de la Generalitat van arribar a un acord el passat mes d'abril pel qual determinades persones, seleccionades pel departament i que reuneixen cert perfil -que hagin comès un delicte contra seguretat viària- realitzarien unes jornades de treball a la Policia Local com a mesura alternativa a la pena imposada pel jutge. La nova modificació del Codi Penal respecte dels delictes contra la Seguretat viària preveu diferents penes pels conductors que cometin aquests delictes: Suspensió del permís i llicència de conduir, multa, presó i mesures alternatives. El Poder Judicial està optant, en casos menys greus i no reincidents, per les mesures alternatives enlloc de la pena de presó.
El cap de la Policia Local de Malgrat, Joaquim Martínez, ha explicat que "com que un dels àmbits que més es treballa des de la Policia Local és el trànsit per intentar reduir l'accidentabilitat, sobretot alcoholèmies i sistemes de retenció -el volum de proves d'alcoholèmies positives ha augmentat notablement respecte dels registres del 2006- es va optar perquè els conductors sancionats per agents de Malgrat tinguessin la oportunitat de veure el problema des del nostre punt de vista a l'hora que complien amb la seva pena". "D'aquesta manera, es pretén aconseguir dos objectius: complir pena i intentar que el conductor infractor prengui consciència de la importància del delicte i entengui una mica la feina de prevenció que fan els agents", ha afegit Joaquim Martínez.
La Policia Local de Malgrat ha optat perquè els conductors que fan el servei puguin participar en les campanyes d'alcoholèmia. L'objectu és que puguin informar i conscienciar a la resta de conductors sobre la seva situació i les conseqüències de conduir sota la influència de begudes alcohòliques.
De moment, ja hi ha una persona que està fent treballs a la comunitat, encara que en aquest cas, participa en el servei de vigilància de zones d'estacionament i del parc Francesc Macià. Juan Ramon Martín de 34 anys i veí de Malgrat fa aquest servei, vuit hores al dia de dilluns a divendres durant 4 setmanes per una alcoholèmia positiva. Ben aviat, s'incorporaran dues persones més.