L'Ajuntament de Malgrat de Mar organitza aquest proper cap de setmana, dins el Projecte d'Intervenció Integral del barri del Castell i la Verneda, unes jornades de reflexió al voltant del fet migratori al poble durant el segle passat. L'estudi etnogràfic "La memòria oral dels barris del Castell i la Verneda. Moviments migratoris a Malgrat de Mar entre principis i mitjans del segle XX" ha donat com a fruit l'exposició "Vies de prosperitat", que s'inaugura aquest dissabte 20 de novembre a les 19.3
Arrel del projecte de recerca de la memòria oral portat a terme dins el Projecte d'Intervenció Integral del barri del Castell i la Verneda, es posa en marxa aquestes jornades que giren al voltant de les migracions viscudes a Malgrat entre principi i mitjans del segle XX. Aquest treball es podrà veurà en l'exposició "Vies de prosperitat" que combina narracions personals amb fotografia i referències històriques. Aquesta exposició intenta transmetre les experiències viscudes en aquest període a partir d'entrevistes de record fetes a diferents veïns i veïnes dels dos barris i d'altres veïnats del poble. La mostra fa un recorregut pel procés migratori fins a l'actualitat a través de diverses temàtiques com la família, l'habitatge, la vida comunitària i el treball. L'exposició s'inaugurarà dissabte a les 19.30 h a la Biblioteca La Cooperativa i es podrà visitar fins el 26 de novembre de dilluns a divendres de 16.30 a 20 h i el dijous de 10 a 13 h.
La inauguració de la mostra anirà acompanyada de la projecció del documental "Barraques. La Ciutat oblidada" del programa "30 minuts" de TV3, que explica com cap a l'any 1960, unes 100.000 persones vivien en barraques a la ciutat de Barcelona. Aquest documental es podrà veure del 22 al 26 de novembre a la Biblioteca La Cooperativa a les 16.30 h, a les 17.45 h i a les 19 h. La jornada de dissabte també inclourà la representació de l'obra de teatre "La maleta de fusta", grup de teatre Sempre Surt, format per mares i pares d'alumnes del CEIP Marià Cubí del barri de la Verneda. Aquesta obra explica la història de superació de dues famílies que van arribar a Malgrat de Mar, procedents d'altres indrets de l'Estat espanyol a la primera metat del segle XX. La representació tindrà lloc a les 18 h al Centre Cultural.
Aquesta reflexió al voltant dels moviments migratoris a Malgrat de Mar als barris del Castell i la Verneda a principi i mitjans del segle XX inclourà també una conferència del cicle Matinals d'Història a càrrec de l'antropòloga, historiadora i investigadora i docent de diferents departaments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Clara Carme Parramon. La conferència tindrà lloc diumenge 21 de novembre a les 12 h a la Biblioteca La Cooperativa.