Demà es posa a la venda el llibre sobre La Pilona de la 13a Beca d'Investigació

Última revisió 02-10-2020 09:43
01/10/2020

L'Arxiu Municipal informa que demà divendres es posa a la venda el llibre de la 13a Beca d'Investigació Vila de Malgrat La Pilona de Malgrat de Mar. Un recorregut històric, naturalístic i socioecològic per un símbol del litoral malgratenc. El llibre es presentarà el pròxim 24 d'octubre. 

El jove ambientòleg malgratenc Marc Martín va guanyar al 2018 la 13a Beca d'Investigació Vila de Malgrat, que atorga l'Ajuntament de Malgrat de Mar, amb la seva proposta La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat, que era el seu treball de fi de Grau, ja que llavors cursava quart de Ciències Ambientals. La seva investigació ha donat pas al llibre "La Pilona de Malgrat de Mar. Un recorregut històric naturalístic i sociecològic per un símbol del litoral malgratenc", fruit d'un projecte conjunt amb els biòlegs Santi Escartin i Simone Mariani.

El llibre sobre La Pilona permet conèixer la seva història, la seva funció original, el seu desmantellament i també el seu estat actual i el marc legal al qual està sotmesa. Ofereix també informació nova sobre el sistema natural que s'originat al voltant de la plataforma durant aquests cents d'anys des de la seva construcció. El llibre inclou a més, un seguit de fotografies de gran qualitat que mostren la gran riquesa d'espècies vegetals i animals que viuen sota La Pilona. 

La regidora de Cultura, Patrimoni i Arxiu, Lurdes Borrell, ha manifestat que "aquest llibre, tan esperat, ens permet conèixer un lloc tan emblemàtic com és La Pilona". "Conèixer tant la seva història relacionada amb les mines de ferro de Can Palomeres com l'ecosistema natural que s'ha creat al seu entorn", ha detallat. Lurdes Borrell també ha volgut destacar que "conèixer la història ens permet estimar el nostre patrimoni local, valorar-lo i preservar-lo". En aquest sentit, la regidora ha explicat que "les fotografies del fons marí que inclou el llibre ens mostren una riquesa i una biodiversitat que no coneixem i que cal posar en valor". 

A la venda, demà divendres

El llibre es posa a la venda demà mateix i es pot adquirir per 20 euros a les llibreries Montalt, La Pilona i Can Mallart, i també a l'Arxiu Municipal. A més, l'Ajuntament prepara una presentació del llibre per al pròxim dissabte 24 d'octubre. La presentació anirà a càrrec dels tres autors. L'acte serà a les 11 h als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala. 

 

Un projecte de Marc Martín

Marc Martín Solà és graduat en Ciències Ambientals amb menció en la Gestió del Medi Natural. Des del 2015 ha treballat com a educador ambiental i guia de busseig amb màscara i tub a l’Associació Mediambiental Xatrac, desenvolupant simultàniament projectes en l’àmbit de la divulgació marina. En el seu recorregut acadèmic ha realitzat pràctiques al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i diversos cursos formatius relacionats amb la biologia marina. És el promotor de la investigació sobre La Pilona. L'han acompanyat en aquest projecte Santi Escartin, biòleg, fundador i president de l’Associació Mediambiental Xatrac, on dirigeix i coordina tota mena de projectes relacionats amb la divulgació científica i en especial sobre el medi marí. També té experiència com a tècnic de recerca en diversos projectes ambientals; i també Simone Mariani, doctor en Biologia, que treballa com a tècnic de recerca al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i com a professor associat a la secció d’Ecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. És autor de diferents publicacions sobre temes relacionats amb l’ecologia de comunitats i d’organismes marins en general.