Inaugurades les remodelacions de les places Fèlix Cardona i Família Maristany

Última revisió 15-03-2021 12:32
15/03/2021

L'Ajuntament va inaugurar les obres de remodelació de les places de Fèlix Cardona i Família Maristany dissabte al matí. La ciutadania va ser protagonista dels dos actes festius, que van haver d'estar restringits per les mesures de prevenció i seguretat de la pandèmia COVID-19. 

L’actriu malgratenca Assumpta Mercader va recordar en l'acte d'inauguració la vida d’aventura a la selva veneçolana de l'explorador Fèlix Cardona.  A través dels objectes personals del Capità Cardona, que es conserven a l’Arxiu Municipal, Assumpta Mercader va reviure alguns dels moments més destacats de l'aventura de l'explorador malgratenc en la selva i les aportacions que va fer al món de la geografia, la botànica, la fauna i la història. 

L'alcalde de Malgrat, Joan Mercader, va destacar dissabte la voluntat del govern municipal de posar en valor la figura de l’explorador i va agrair la tasca a les persones que han fet possible aquesta millora. El primer tinent d’alcalde, i regidor d'Urbanisme, Jofre Serret,  va recordar que aquesta obra ha estat fruit d'un procés de participació ciutadana i una de les actuacions més destacades del projecte per millorar i dinamitzar el barri de Malgrat Nord.

L'Ajuntament ha col·locat uns plafons dissenyats per Josep Carrasco i Josep Palma, que fan un resum per apropar la mainada a la figura de Fèlix Cardona. Aquesta plaça va ser construïda l’any 1983 i llavors va ser inaugurada la seva dona, Carlota Johnson. L'Ajuntament va remodelar i reinaugurar la plaça al març de 2007, eliminant barreres arquitectòniques i col·locant-hi nous jocs infantils. 

També es va inaugurar la millora feta a la plaça de la Família Maristany, a l'avinguda Mediterrània, amb un acte protagonitzat per la mainada de Twirling Malgrat i de l’escola Dansamar. La segona tinent d'alcalde i regidora de Manteniment i Via Pública, Sònia Viñolas, va destacar la feina feta pels Serveis Municipals per millorar aquesta plaça, així com les altres actuacions que també s'estan fent a altres espais verds. L'alcalde va demanar a la ciutadania que "visquin aquests nous espais" i també que en tinguin cura. 

 

Obres de millora a les dues places

Les obres de remodelació de la plaça de Fèlix Cardona han costat 109.748,20 euros i són fruit d'un procés de participació ciutadana. Els veïns i veïnes van votar majoritàriament que la plaça sigui un espai de descans. D'aquesta manera , s'ha reformat la plaça, que fa 1.800 metres quadrats, incorporant les propostes que va formular la ciutadania com retirar la pedra-monument en homenatge a l'explorador malgratenc Fèlix Cardona, col·locar terra de cautxú, col·locar un gronxador adaptat, col·locar una font d'aigua potable, augmentar la il·luminació de la plaça i alhora reduir l'altura dels fanals per no molestar els habitatges dels voltant, donar-hi color, entre d'altres. S'ha retirat la pedra de grans dimensions que hi havia al centre de la plaça i s'hi ha col·locat jocs infantils en un espai amb cautxú. A cada extrem de la plaça, s'ha creat una zona de descans amb unes pèrgoles de fusta, com les que hi ha a la riera a l'avinguda del Bon Pastor. A més, el govern municipal ha volgut aprofitar la remodelació de la plaça dedicada a Fèlix Cardona per apropar la figura de l'explorador a la ciutadania, i en especial a la mainada. La plaça inclou una proposta del dissenyador malgratenc Josep Carrasco amb un relat proper, entenedor i adreçat als nens i nenes de Malgrat de Mar, perquè descobreixin qui va ser Fèlix Cardona i tota la seva trajectòria com a explorador i les seves expedicions a la selva veneçolana. 

Per altra part, la millora de la plaça de la Família Maristany, situada a la confluència dels carrers Badalona, Caracas i avinguda Mediterrània, ha costat 27.482,16 euros i ha inclòs la renovació del paviment, del qual n'hi haurà de 3 tipus: panot, llosa romana i sauló. També s'han renovat papereres i bancs i també els jocs infantils amb un tren nou per a la mainada. S'han eliminat els petits esglaons per fer-la més segura i que s'ajusti a la normativa, i s'han posat parterres al voltant per a la seguretat de la mainada. S'ha construït una petita tarima d'obra -similar a la que hi ha a la plaça de Josep Anselm Clavé- que permetrà realitzar petits actes.