Ja es pot veure el Malgrat de principi del segle XX a "El Maresme pintat", que s'exposa a Mataró

Última revisió 09-02-2024 12:06
09/02/2024

La Fundació Iluro de Mataró exposa des d'ahir "El Maresme pintat" a l'Ateneu Centre Cultural. Aquesta mostra, que inclou obres de tots els municipis de la comarca, exposa quatre reproduccions i quatre ampliacions de les plaques de vidre acolorides de Francesc Pla Prats, que pertanyen al fons de l'Arxiu Municipal. L'exposició es pot visitar fins al 12 de maig. 

Les plaques de vidre acolorides són obra de Francesc Pla Prats i van ser fetes entre 1900 i 1920. Són quatre ampliacions i quatre reproduccions, que imiten la placa de vidre original, fet que permet fer-se una idea del que era aquesta tècnica, que és anterior a l'aparició de la pel·lícula fotogràfica. Es tracta d'imatges antigues de la vila de Malgrat de principi del segle XX que mostren com era la població i els esdeveniments socials de l'època.

En una es pot veure una vista de Malgrat des del Parc del Castell, i en una altra la plaça de l'Església amb un grup de persones sortint de missa. Una altra de les plaques apareix un grup de persones ballant a la plaça de Josep Anselm Clavé, coneguda popularment com de la Barretina i en aquell moment, plaça Major.

La quarta placa és una imatge de la Coral Los Amigos de Terrassa de visita a Malgrat, coincidint amb la celebració de les caramelles de Pasqua. Les plaques de vidre formen part del fons de l'Arxiu Municipal Francesc Pla Prats i Pla Simó.

L'exposició El Maresme pintat es va inaugurar ahir dijous a l'Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro al carrer Bonaire de Mataró. El comissari de la mostra és Manuel Trenchs i es pot visitar fins al 12 de maig. 

En aquesta exposició hi són representats tots els municipis de la comarca del Maresme i comptarà amb obres que pertanyen als fons de diverses institucions com la mateixa  Fundació Iluro; Museu de l’Empordà, Museu de Mataró, Museu d’Art de Girona, Museu Abelló, Museu de Vilassar de Mar, Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres i Museu de l’Estampació de Premià de Mar, entre molts altres.

 

Notícies relacionades:

El Malgrat de principi del segle XX a "El Maresme pintat", que s'exposarà a Mataró fins al maig

Imatge de l'exposició
Imatge de les reproduccions de les plaques de vidre acolorides de Francesc Pla Prats. Foto: Josep Maria Crosas.