En marxa la creació d'un consell per contribuir a la governança de la Cultura

Última revisió 20-10-2020 14:24
20/10/2020

L'Ajuntament posa en marxa la creació d'un consell sectorial de Cultura amb la voluntat que sigui un òrgan d'assessorament, coordinació, debat, consulta i elaboració de propostes d'activitats. Un consell on els agents culturals locals puguin prendre part en les polítiques culturals del municipi, participar en la presa de decisions, treballar per projectes i millorar en la corresponsabilitat. El ple ordinari del mes d'octubre, celebrat el passat dijous, va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals iniciar els tràmits per a la creació del consell, segons el reglament de Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica de l'Ajuntament. La voluntat és apostar, tal i com diu el Pla d'Acció Cultural de Malgrat, per la governança de la Cultura, que dóna protagonisme a la participació ciutadana en la presa de decisions públiques en l'àmbit cultural. 

La regidora de Cultura, Lurdes Borrell, ha explicat que el Pla d'Acció Cultural, revisat el 2017 i vigent fins al 2022, "en l’apartat de governança posa de manifest la demanda dels agents culturals de participar en les polítiques culturals del municipi, a fi de participar en la presa de decisions, treballar per projectes i millorar en la corresponsabilitat". "El Reglament de Participació ciutadana, aprovat el novembre de 2018, estableix a l’article 35, la creació de consells sectorials per canalitzar les iniciatives i inquietuds ciutadanes en temes concrets d’interès per a la vila, com ara la cultura. Per aquests motius, hem proposat la creació del consell sectorial de Cultura, perquè sigui un òrgan d’assessorament, coordinació, debat, consulta i elaboració de propostes d’activitats i, si escau, d’ajuda en la realització, amb l’objectiu d’afavorir la participació ciutadana, desenvolupar el Pla d’Acció cultural i propiciar responsabilització de la ciutadania en els aspectes culturals del municipi", ha detallat la regidora. 

Segons Lurdes Borrell, ara s'iniciarà aquest procés de creació del consell amb la incorporació de les persones que en formaran part: un representant de cada entitat local inscrita al registre municipal que ho sol·liciti, un representant de cada partit o agrupació política del municipi, un màxim de 5 persones escollides aleatòriament del Registre ciutadà que hagin manifestat seu interès i un màxim de 5 persones d’especial rellevància o representació en l’àmbit cultural, a petició de qualsevol membre. El consell serà presidit per l'alcalde o regidor en qui delegui. 

La regidora de Cultura ha informat que dins el consell hi haurà diferents grups de treball sobre activitats concretes com festes majors i Cavalcada de Reis, entre d'altres. En aquest sentit, ha destacat que la idea que el Pla d'Acció Cultural contempla és que sigui un treball per projectes. Un cop constituït el consell, els membres que el formin hauran d'aprovar el reglament. 

 

Imatge d'arxiu de la tradicional trobada gegantera de la festa major de Sant Roc. Foto: AjMalgrat.
Imatge d'arxiu de la tradicional trobada gegantera de la festa major de Sant Roc. Foto: AjMalgrat.