Les 4es Jornades Mines de Can Palomeres no tindran públic per la COVID-19 i es podran seguir en directe per Facebook

Última revisió 22-10-2020 14:26
22/10/2020

Les 4es Jornades Mines de Can Palomeres no podran comptar amb la presència de públic. Les noves mesures restrictives per frenar la corba de contagis de la COVID-19 no fan possible l'assistència de les persones inscrites en les jornades. Les jornades es podran seguir en directe a través de la pàgina de Facebook de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. 

 

Les Jornades Mines de Can Palomeres, tot i la manca de públic presencial, mantenen el programa, els dies i les hores de les ponències. Es podran seguir en directe per Facebook a partir de les 11 h de dissabte. 

Les regidories de Medi Ambient, Patrimoni, Arxiu i Comunicació organitzen la quarta edició de les Jornades Mines de Can Palomeres que serviran per presentar dues publicacions: la beca d’investigació sobre La Pilona, encapçalada per Marc Martín i l’opuscle sobre les mines de Vicenç Bayarri. El doctor en Biologia, Jordi Serra-Cobo, oferirà una conferència sobre Biodiversitat i pandèmies. Les jornades tindran lloc als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i cal fer una inscripció prèvia.

Enguany les Jornades Mines de Can Palomeres giraran a l’entorn de dues recents publicacions d’autors malgratencs: una sobre La Pilona i l’altra de les Mines de Can Palomeres. L’opuscle de Vicenç Bayarri és una explicació minuciosa de què era i com funcionava La Pilona, acompanyada de fotografies que il·lustren a la perfecció com era d’important aquesta plataforma per a l’activitat de les Mines de Can Palomeres. La Pilona formava part d’un complex sistema telefèric, mitjançant el qual es feia arribar el ferro en vagonetes fins als vaixells. En aquest opuscle, Vicenç Bayarri detalla el funcionament d’aquest sistema de transport del ferro, una de les grans obres d’enginyeria minera catalana.

També es presentarà el llibre de la 13a Beca d’Investigació ‘Vila de Malgrat de Mar'. El jove ambientòleg malgratenc Marc Martín va guanyar al 2018 la 13a Beca amb la seva proposta La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat, que era el seu treball de fi de Grau, ja que llavors cursava quart de Ciències Ambientals. La seva investigació ha donat pas al llibre La Pilona de Malgrat de Mar. Un recorregut històric naturalístic i sociecològic per un símbol del litoral malgratenc, fruit d'un projecte conjunt amb els biòlegs Santi Escartin i Simone Mariani.

La quarta edició de les jornades també inclou una conferència-col·loqui amb el doctor en Biologia, i responsable dels estudis de la colònia de ratpenats de les Mines de Can Palomeres des de fa 30 anys, Jordi Serra-Cobo. La seva conferència girarà a l’entorn de les pandèmies i la biodiversitat.

El programa de les jornades servirà també de presentació de les dades obtingudes pels voluntàries del projecte de Ciència Ciutadana de l’Ajuntament sobre els ratpenats. A més, hi haurà una conversa amb l’historiador Joan Llinàs i el voluntari del grup de Ciència Ciutadana, Joaquim Aubanell, sobre Què sabem, què no sabem i què voldríem saber sobre les Mines de Can Palomeres.

 

El programa de les jornades és el següent:

Dissabte 24 d’octubre

11 h - 12.30 Presentació del llibre “La Pilona de Malgrat de Mar. Un recorregut històric, naturalístic i socioecològic per un símbol del litoral malgratenc“, a càrrec dels autors: Marc Martín, Santi Escartin i Simone Mariani.

17 h - 17.45 Presentació de l’opuscle “Les mines de Can Palomeres. Alguns detalls tècnics del seu funcionament”, de Vicenç Bayarri Costa

17.45 h - 19 h Conserva sobre “Què sabem, què no sabem i què voldríem saber sobre les mines de Can Palomeres” amb la participació confirmada de Joan Llinàs (historiador) i Joaquim Aubanell (voluntari de grup Ciència Ciutadana). Moderarà Anna Jiménez

 

Diumenge 25 d’octubre

11 h -11.30 h Presentació de les dades obtingudes pels voluntaris de ciència ciutadana sobre els ratpenats de les mines

11.30 h - 13 h Conferència-col·loqui a càrrec del doctor en Biologia Jordi Serra-Cobo sobre Biodiversitat i pandèmies

 

 

 

Imatge de les 4es Jornades Mines de Can Palomeres. Foto: AjMalgrat.
Imatge de les 4es Jornades Mines de Can Palomeres. Foto: AjMalgrat.