Una conferència i una exposició per al 84è aniversari de l'enfonsament del Ciutat de Barcelona, diumenge

Última revisió 28-05-2021 14:27
28/05/2021

Malgrat de Mar commemorarà aquest diumenge 30 de maig l’enfonsament del vaixell Ciutat de Barcelona, en el qual viatjaven 300 brigadistes internacionals. Aquest 30 de maig farà 84 anys que la nau va ser torpedinada per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista i es va enfonsar davant la platja de Malgrat. Enguany, amb el suport de la regidoria de Cultura i Publicacions, l’Arxiu Municipal organitzarà una conferència i una exposició, que ha comptat amb la col·laboració de Sònia Garangou, Rob MacDonald i el Museu d’Arenys de Mar.

Els actes de diumenge, que organitza l'Arxiu Municipal, inclouran la conferència que porta per títol La defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939): el cas de Malgrat a càrrec del doctor en Història Contemporània i membre del Grup de Recerca i Investigació d’Espais de la Guerra Civil, Adrià Cabezas. Tindrà lloc als Jardins de la torre de la Vídua de Can Sala a les 12 h. Per poder assistir-hi, cal fer reserva prèvia al correu electrònic arxiu@ajmalgrat.cat o bé per telèfon 93 761 47 14.

A les 11 h, s’obrirà l’exposició Enemic a la vista!! La defensa de la costa al Maresme. Es tracta d’una mostra cedida pel Museu d’Arenys de Mar i que es podrà visitar fins al 3 d’octubre a la Sala d’actes Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. A més de l’exposició també es podran veure documents relacionats amb el Ciutat de Barcelona i  amb el projecte Solidarity Park, facilitats per Sònia Garangou i Rob MacDonald.

El 30 de maig de 1937, en plena guerra civil espanyola, un submarí italià cedit a l'exèrcit franquista, el General Sanjurjo", va enfonsar davant de la costa de Malgrat un vaixell incautat a la Companyia Trasmediterránea que transportava brigadistes internacionals. El vaixell havia sortit del port de Marsella en direcció a Barcelona i després d'haver estat atacat sense èxit a l'alçada de Lloret de Mar, es va enfonsar finalment a Malgrat. Dels 300 brigadistes que viatjaven es calcula que van morir uns 50. Malgratencs i malgratenques es van bolcar en el rescat i l'atenció a les víctimes.

 

Podeu trobar més informació als dossiers que es van ver per al 75è i 80è aniversari de l’enfonsament aquí