1.000 persones van passat per l'exposició "Les fàbriques de tanques a Malgrat", que s'ha pogut visitar del 22 de setembre al 9 de desembre a l'Arxiu Municipal. El regidor d'Arxiu i Publicacions, Ricard Núñez (ERC), ha valorat molt positivament l'acollida que ha tingut la mostra, que ha servit per "posar en valor una part de la història de poble que era desconeguda".
El cap del Servei d'Arxiu de Malgrat de Mar, Josep Maria Crosas, ha explicat que aquesta exposició "ha servit per donar a conèixer i alhora posar en valor una activitat que era prou desconeguda per a bona part dels malgratencs". També ha valorat molt positivament la iniciativa i el treball fet amb els membres del Grup d'Amics de l'Arxiu, Vicenç Bayarri, Ramon Ribot i Josep Vives. "Gràcies a ells s'ha pogut tirar endavant l'exposició. I també cal destacar la col·laboració desinteressada com a coordinadora del grup de recerca d'Anna Maria Anglada", ha detallat Josep Maria Crosas.
Una part important dels objectes que s'han pogut veure a l'exposició restaran a l'Arxiu Municipal. De cada objecte se'n farà una fotografia i una descripció, amb la col·laboració de Vicenç Bayarri i de Ramon Ribot.
Una història desconeguda
Les tanques són uns accessoris metàl·lics que permeten obrir i tancar les bosses i els moneders de manera fàcil i automàtica. La col·locació d'aquestes tanques a les bosses és el darrer pas de fabricació abans de la comercialització de bosses i moneders. A partir de la segona dècada del segle XX, es van crear a Malgrat les primeres empreses dedicades a la fabricació d'aquestes tanques. Entre el 1924 i el 2008, a Malgrat es van crear unes 22 fàbriques de tanques i 5 més es van posar en marxa a altres municipis per iniciativa de malgratencs. Aquesta indústria va donar feina a moltes famílies malgratenques i va treballar per als 5 continents i grans marques del món de la moda com Christian Dior, Loewe, Balenciaga i Pierre Cardin.