La Regidoria de Joventut posa en marxa el projecte desenvolupament de recursos per a joves mitjançant l’actuació al carrer, denominat DRAC, un servei d'acció socioeducativa creat per treballar amb adolescents i joves que fan del carrer el seu espai prioritari de relació. Amb la pandèmia de la COVID-19 s’han constatat canvis d’hàbits en els joves i adolescents. L’objectiu és oferir acompanyament, i alhora ser una eina proactiva de prevenció, cohesió i aprenentatge. El projecte es va aprovar dijous passat a la Junta de Govern Local i la idea és posar-ho en marxa en les pròximes setmanes.
El projecte és una prova pilot que es portarà a terme durant 3 mesos i que es preveu engegar entre final de març i principi del pròxim mes d’abril. Dos educadors de carrer -que aniran identificats- oferiran aquest servei tres dies a la setmana entre la tarda i el vespre. La idea és que els educadors de carrer entrin en contacte amb els i les joves a l'espai públic, amb la idea d’interactuar amb ells amb la voluntat d’orientar-los en relació al lleure i la gestió de les emocions.
El regidor de Joventut, Sergio Ortin, ha explicat que “a Malgrat no disposem d'un espai específicament per a joves, estem treballant en aquesta línia”. “La pandèmia ha provocat canvis en el moviment dels i les joves, i ara mateix els tenim tots al carrer. En alguns indrets hi ha actituds incíviques i joves sense objectius clars en l'oci”, ha detallat el regidor. Per aquesta raó, el regidor ha manifestat que “des de Joventut, la gestió de les emocions és un tema que valorem molt com a metodologia per a la transformació d'actituds entre els adolescents, i considerem que cal treballar-la des de tots els espais en els quals tenim proximitat amb els joves”. “És un recurs que ens servirà d'acció transformadora, de prevenció de la salut i de creixement personal per als i les joves. Els anys 2010, 2011, 2012 ja vàrem iniciar tallers de gestió de les emocions amb molts bons resultats. Amb una gestió equilibrada de les emocions, creiem que es poden donar eines als i les joves, i així dotar-los d’aprenentatges útils per crear una forta autoestima. I que aprenguin a posicionar les emocions i reconèixer les distorsions que molt sovint els confonen”, ha subratllat.
Sergio Ortin ha afirmat que “creiem que educar emocionalment requereix constància. Per poder passar de la teoria a la pràctica ens cal un entrenament que perduri en el temps, i que ens ajudi a crear espais de formació al llarg de l'any”. En aquest sentit, ha afegit que “tots entenem perfectament que si volem ser bons jugadors de bàsquet ens caldrà entrenar molt. De la mateixa manera si volem canvis significatius en la consciència i la regulació emocional dels i les joves cal entrenar-les, podem dir que estem parlant de crear espais de gimnàstica emocional”.
El projecte DRAC és una eina viva i anirà adaptant-se segons els joves i la realitat del moment, i que pot derivar en altres projectes específics. Aquesta primera fase servirà per constatar necessitats i traçar quines seran les pròximes accions que es portaran a terme.