450 alumnes participen en les activitats per descobrir els ratpenats de Can Palomeres

Última revisió 12-12-2019 23:16
01/06/2016

La Regidoria de Medi Ambient ha tancat dues setmanes d'activitats adreçades a nens i nenes de les escoles del poble per apropar-los al món dels quiròpters que habiten les mines de Can Palomeres.

Per celebrar la Setmana de la Natura, la Regidoria de Medi Ambient va tancar ahir un programa d'activitats amb els estudiants de 6è de les escoles Marià Cubí i Soler, Mare de Déu de Montserrat, Sant Pere Chanel i Fonlladosa. 150 nois i noies han participat en unes sessions en les quals professors de la Universitat de Barcelona i tècnics de l'Ajuntament de Malgrat de Mar han fet unes xerrades pedagògiques per donar a conèixer la colònia de ratpenats de les Mines de Can Palomeres. A més, els alumnes participaran la propera setmana en unes sortides per conèixer l'espai de les Mines de Can Palomeres. La Regidoria de Medi Ambient porta a terme aquesta activitat des de fa 7 anys.


Apadrinar un ratpenat

Per altra part, la setmana passada Medi Ambient va portar a terme unes altres activitats també relacionades amb els quiròpters incloses en la iniciativa perquè alumnes de 5è de Primària de totes les escoles de Malgrat de Mar apadrinin ratpenats de les Mines de Can Palomeres. Aquesta proposta és fruit d'un acord de col·laboració, entre l'Ajuntament i els centres educatius, que es va posar en marxa l'any passat. Des de fa anys l'Ajuntament de Malgrat de Mar treballa per impulsar la protecció de l'espai Mines de Can Palomeres, i per tant de la colònia de ratpenats que hi tenen el seu hàbitat. Aquesta iniciativa té com a objectiu conservar els valors naturals, culturals i paisatgístics del territori i promoure un ús responsable dels seus recursos. Per això, la voluntat és implicar als alumnes de les diferents escoles, en la gestió dels recursos naturals.

D'aquesta manera, 300 nenes i nenes de 5è de Primària de totes les escoles també han participat en unes sessions divulgatives sobre la colònia de ratpenats de Can Palomeres, que va consistir en la projecció del documental Els humans i els ratpenats del Museu de CIències Naturals de Granollers i la visita a l'exposició fotogràfica Les mines de Can Palomeres. Una mirada de Juli Cardona Girons, que es pot visitar a l'Arxiu Municipal fins el 19 de juny.

Segons el projecte, els alumnes de 5è de Primària de cada una de les 5 escoles apadrinen una espècie de ratpenat diferent. Apadrinar un ratpenat vol dir pensar i desenvolupar idees per conèixer i millorar l'estat de conservació d'aquesta espècie de quiròpter i de l'habitat on es troba. Les espècies de ratpenats apadrinats són les següents: el ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) per a l'escola Mare de Déu de Montserrat, el ratpenat de musell gros (Myotis myotis) per a l'Escola Marià Cubí, el ratpenat de musell agut (Myotis blythii) per a les Escoles Fonlladosa, el ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros) per al Col·legi de Sant Pere Chanel, i el ratpenat orellut meridional (Plecotus austriacus) per a l'Escola Vedruna.