50 anys del servei de biblioteca a Malgrat

Última revisió 15-08-2020 13:04
16/08/2020

La biblioteca municipal de Malgrat fa avui 50 anys. El 16 d'agost de 1970 es va inaugurar la Biblioteca Popular al primer pis de l'escola pública Mare de Déu de Montserrat del carrer de les Escoles. Enguany, l'1 d'abril, també es van celebrar els 20 anys de l'estrena de La Cooperativa, un dels edificis més emblemàtics del poble, com a seu del servei de biblioteca. La pandèmia no permet fer una gran celebració, tot i així, es pot visitar una petita exposició de fotografies que recorre aquest mig segle d'història. A més, l'artista malgratenca Lídia Massó ha creat un número 50, col·locat entre els gegants Nicolau i Rita. 

Un antic diari que guarda la Biblioteca, en el qual s'escrivia dia a dia l'activitat del servei, recorda que el 16 d'agost, diada de Sant Roc, de 1970 amb motiu de la festa major es va inaugurar la Biblioteca Popular a l'escola Montserrat. El mateix diari, amb la lletra de la primera bibliotecària, Carme Picañol i Tarrès, explica que va ser un acte molt solemne presidit per les autoritats: D. Joaquim Doy, diputado regional de la Diputación Provincial de Barcelona, D. José Garangou, primer teniente alcalde y ponente de cultura y D. Ramón Garriga i Marquès, corresponsal de La Vanguardia. En nombre del Director de las Bibliotecas Populares, D. Felipe Mateu i Llopis, habló el subdirector D. Pedro Bohigas. La asistencia al acto fue muy concurrida. Por la tarde de 6 a 9 el público visitó la Biblioteca... Aquest diari es pot veure exposat a la Biblioteca La Cooperativa ara amb motiu d'aquest 50è aniversari. 

Abans de l'estrena d'aquest espai, es té constància que hi havia dues biblioteques al poble: al Casino Malgratenc i a La Barretina. El mateix mossèn Fèlix Paradeda en parla al seu llibre La vila de Malgrat i sos contorns (1915): "contenen pocs volums de bastanta importància, encara que pocs per desgràcia". Posteriorment, es té constància, tot i que es desconeix la data, que Fèlix Paradeda va organitzar una primitiva Biblioteca Municipal a l'antiga sala de música de l'escola pública Montserrat, la qual va ser inaugurada a l'agost de 1927. 

Segons un article sobre la Biblioteca Popular de Malgrat de la revista Ateneu, signat per Àngel Sody 1994, aquesta bilioteca tenia al novembre de 1930 uns 800 volums catalogats. Aquest mateix article explica que Sebastià Fontrodona va iniciar una campanya des de les planes del diari local Ciutadania, que va donar com a fruit nombroses donacions de llibres per part de persones vinculades al poble i per part d'algunes editorials. 

Al gener de 1939, les tropes de Franco ocupen a Malgrat l'escola Montserrat, el qual va passar a convertir-se en improvisades casernes. Al maig de 1939, l'Ajuntament va contractar a Francisca Pla i Buscall, per compaginar les classes que impartia de música amb fer de bibliotecària i d'aquesta manera, es va reorganitzar l'antiga biblioteca, tot i que, limitada per a l'ús dels alumnes de l'escola Montserrat. 

El Servei d'Arxiu Municipal té constància que el 14 de juny de 1957, el ple de l'Ajuntament, a proposta de l'alcalde Lluís Garriga i Viadé, va aprovar per unanimitat sol·licitar la creació d'una biblioteca a la xarxa de la Diputació. L'any següent es va aprovar crear la biblioteca de Malgrat. L'Ajuntament va començar a preparar els pressupostos per fer front a la infraestructura necessària -local, cadires, taules...- però al desembre d'aquell any Lluís Garriga va deixar el càrrec i el projecte va quedar en un calaix. Malgrat va haver d'esperar al 1970 per tenir la seva biblioteca municipal. 

 

20 anys de La Cooperativa com a Biblioteca

30 anys més tard, la Biblioteca va estrenar nou emplaçament: La Cooperativa, una de les edificions més emblemàtiques del poble. L'1 d'abril d'aquest any es van celebrar els 20 anys de la inauguració de la Biblioteca La Cooperativa. Des de llavors, el servei de biblioteca ha anat creixent i s'ha consolidat. Actualment, la Biblioteca La Cooperativa té més de 10.000 persones inscrites; anualment es fan 400 carnets de soci; hi ha més de 70.000 visites l'any amb un promig d'unes 250 visites que accedeixen a l'equipament cada dia; i es fan més de 34.000 préstecs anuals, uns 125 al dia.