La Regidoria d'Acció Social treballa per disposar de més recursos per poder oferir una atenció més àgil i efectiva a les persones més vulnerables. Els serveis socials municipals actualment depenen del Consell Comarcal del Maresme i la regidoria treballa perquè tingui els recursos propis i necessaris per ser autònom i així oferir millorar l'atenció que es presta. Ahir el regidor d'Acció Social, i tercer tinent d'alcaldessa, Jofre Serret, es va reunir amb el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, per dotar els serveis socials de més recursos abans que Malgrat arribi als 20.000 habitants.
Malgrat té actualment 19.539 habitants, de les quals 4.370 són persones de més de seixanta-cinc anys i 700, majors de vuitanta-cinc anys. L'estudi Malgrat de Mar, vila amiga de les persones grans, elaborat l'any 2021 amb el suport de la Diputació de Barcelona, va posar de manifest que el municipi té un alt índex d'envelliment i de sobreenvelliment, que és superior a la mitjana de la comarca del Maresme i de l'àrea de Barcelona.
La mateixa diagnosi reclamava incrementar els recursos destinats a l'atenció i suport a les persones grans.
En aquests moments, Serveis Socials té 1.300 expedients actius de dependència del Programa individual d'atenció a Malgrat de Mar. A més, cada any creix progressivament el nombre de famílies amb menors en situació de risc greu i molt greu. Aquestes situacions requereixen una atenció intensiva i contínua, la qual cosa, una vegada més, es veu afectada per la manca de recursos humans.
El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Malgrat de Mar forma part, juntament amb 24 municipis més de la comarca -que tenen menys de 20.000 habitants, de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal del Maresme. Aquest fet dificulta l'accés de tots dels usuaris dels serveis socials de Malgrat, ja que s'han de desplaçar fins a Mataró per tramitar alguns serveis.
Els municipis de més de 20.000 habitants són una Àrea Bàsica Social independent i Malgrat vol aconseguir ser-ho abans d'arribar a superar aquesta xifra.
"Una atenció més àgil i efectiva"
El regidor d'Acció Social, Jofre Serret, ha explicat que la reunió de treball amb el conseller, en la qual també van participar la Cap de l'Àrea de Serveis a la Persona i la coordinadora de Serveis Socials, "per començar a treballar per aconseguir els recursos que han de permetre donar una atenció més àgil i efectiva a les persones més vulnerables".
"Volíem saber de primera mà quins recursos i quina infraestructura, necessita Malgrat de Mar per establir-se com a Àrea Bàsica independent del Consell Comarcal del Maresme abans d'arribar als 20.000 habitants", ha afegit. El responsable polític d'Acció Social ha subratllat que "creiem fermament que aquest canvi podria garantir una millor dotació de recursos per atendre adequadament les necessitats de la nostra població".
Serret ha detallat que el conseller Carles Campuzano i el seu equip van mostrar la bona disposició del departament per començar a treballar en aquesta línia.