La Regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa avui dilluns la campanya informativa de la recollida de la fracció orgànica, que estarà en marxa l'1 de novembre. Cada família malgratenca rebrà a casa seva al llarg d'aquesta setmana un "pomming", que és un cartró penjat al pom de la porta de casa, que inclou informació bàsica sobre la recollida de l'orgànica.
El pomming informatiu inclou una presentació sobre el nou servei de recollida de la fracció orgànica, que s'implanta a Malgrat de Mar. A més, ofereix informació sobre què és i com s'ha de portar a terme. També explica que a partir de dilluns vinent un equip d'educadors ambientals anirà casa per casa per informar sobre la nova recollida i lliurar un kit que servirà per fer la separació de la fracció orgànica. Cada família malgratenca rebrà un cubell de color marró de 10 litres per fer la separació de l'orgànica, a més, un paquet de bosses compostables i informació sobre el funcionament d'aquesta recollida selectiva. En cas que no es pugui deixar el material en alguna casa, s'habilitaran espais per anar a recollir-lo. A més, l'Ajuntament oferirà properament a www.ajmalgrat/joreciclo
El pomming, que avui s'ha començat a repartir, també indica quins seran els punts informatius que s'instal·laran al carrer a partir del 30 d'octubre. A més, també informa que el proper 8 de novembre hi haurà el Joc de l'Orgànica!, una activitat lúdica familiar, a càrrec del Centre Lúdic i Educatiu Tastaolletes, que servirà per crear un jardí a les Peixateries Velles.
A partir de l'1 de novembre
La recollida de matèria orgànica a Malgrat de Mar començarà el proper mes de novembre. A partir d'aquesta data, els malgratencs i malgratenques hauran de separar a casa la fracció orgànica -restes de menjar, closques d'ou i marisc i marro del cafè , entre altres- i dipositar-la en el contenidor marró.
Fins ara, a les àrees de contenidors d'escombraries del poble n'hi ha de quatre tipus: vidre, paper-cartró, envasos i rebuig. En aquest darrer contenidor, el de rebuig, hi llencem ara fracció orgànica -restes de fruita, verdura, carn i peix, menjar cuinat, closques d'ou, marisc i fruits secs, pa, marro de cafè, restes d'infusions, taps de suro, llumins, serradures, paper de cuina i tovallons bruts i petites restes de jardineria- juntament amb residus no biodegradables com bolquers, compreses, pols d'escombrar i burilles de cigarretes. A partir de novembre, al contenidor de rebuig -el de color verd fosc- només hi dipositarem els residus inorgànics. La matèria orgànica anirà al contenidor marró.
Benefici ambiental
L'objectiu principal és millorar quantitativa i qualitativament les recollides selectives per arribar a generar menys fracció de rebuig. La recollida de la matèria orgànica suposa un important benefici ambiental, ja que és una part important del conjunt de deixalles que es generen a casa, i el fet de separar-la permet convertir-la en adob orgànic i també en energia. La normativa que preveu aquesta recollida és una directiva europea, que va assumir la Generalitat de Catalunya. D'aquesta manera, tots els municipis estan obligats a prestar el servei de recollida selectiva de matèria orgànica.
Paral·lelament, l'Ajuntament instal·larà a les àrees de recollida selectiva d'escombraries contenidors marrons per dipositar aquestes restes. A les àrees soterrades, un dels actuals contenidors de rebuig es convertirà en el de la fracció orgànica. En els de superfície, es col·locaran uns contenidors marrons amb tapa reductora per evitar que es llencin altres tipus de residus.
Servei, iniciat al 2010 amb grans productors
L'Ajuntament de Malgrat va iniciar la recollida de màteria orgànica al 2010 amb comerços, escoles, residències, restaurants i establiments turístics. Una vuitantena d'aquests grans productors participen des de llavors en aquesta recollida.