Els cinc ajuntaments impulsors del projecte Espai Agrari de la Baixa Tordera -Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Tordera i Blanes- obren una consulta ciutadana per desenvolupar una marca del seu espai agrari. A través d'una enquesta online, es convida a la ciutadania a participar i expressar la seva opinió sobre aquesta zona agrícola de la Baixa Tordera, un dels territoris més fèrtils de Catalunya: amb hortes riques en producció i diversitat d’hortalisses a la plana, i a la zona de muntanya, ramats que produeixen carn i llet. Malgrat de Mar treballa des de fa temps, juntament amb els municipis veïns de Palafolls, Santa Susanna, Tordera i Blanes i la Diputació de Barcelona, en la creació de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera com a ens de protecció de la zona agrícola amb voluntat de posar-la en valor i donar-li continuïtat.
Els ajuntaments de Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Blanes han signat un conveni amb la Diputació de Barcelona per a impulsar el projecte Espai Agrari de la Baixa Tordera, que ara arrenca, tot convidant la ciutadania a definir aquesta marca de territori.
El projecte de conceptualització, disseny i implementació de la nova marca Espai Agrari de la Baixa Tordera ha començat la seva fase de consulta oberta a la ciutadania, amb l’obertura d’una enquesta online que tots els ciutadans de la Baixa Tordera, de primera o segona residència, poden contestar a partir d’aquest novembre. Aquesta enquesta s’emmarca dins d’una estratègia de participació ciutadana que també inclou la realització d’entrevistes en profunditat i la dinamització de cinc grups focals de discussió.
Aquest procés de conceptualització de la marca s’està treballant amb investigadors del Grup de Recerca TRACTE (Grup de Recerca en Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i amb els màxims experts en figures de preservació i dinamització d’espais agraris de la Diputació de Barcelona, professionals reconeguts que han liderat projectes de referència internacional com el Parc Agrari del Baix Llobregat o el Parc Rural del Montserrat.
Tal com explica Jordi de San Eugenio, responsable del grup TRACTE “les diferències més representatives entre una marca de territori i una de comercial sorgeixen, preferentment, de les connotacions de dinamització econòmica vinculades a la implantació de marques de territori. Les implicacions socials (marca espacial) en contraposició als interessos de mercat (marca comercial) són una constatació més de les diferències conceptuals i d’execució existents entre aquestes dues tipologies de marca”. Per tant, “la marca de territori es pot considerar un dispositiu de gestió del territori, pel fet que implica la concreció d’una identitat territorial a partir de la qual engegar un procés de desenvolupament local”. Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona, destaca el fet que “els espais agraris de màxim valor del nostre territori seran estratègics en un context futur d’emergència climàtica, sanitària i alimentària. I el nostre repte és treballar per a l’establiment i el restabliment de noves connexions entre la pagesia com a productora d’aliments i la ciutadania com a consumidora d’aliments. L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un marc de treball per assolir aquest repte”.
La metodologia
El procés de disseny i conceptualització de la Marca «Espai Agrari de la Baixa Tordera» ha portat a estructurar una metodologia basada en tres tècniques bàsiques de recerca (el que es coneix com una triangulació metodològica), que estan enfocades principalment a buscar la màxima participació ciutadana en aquest desenvolupament. El proper mes de novembre es faran sis entrevistes en profunditat a líders d’opinió de la societat civil i aquest mateix mes també es realitzaran cinc grups de discussió sobre temes d’agricultura, turisme, sector públic, ecologia i territori i consumidors.
L’enquesta online
Paral·lelament, a les pàgines web dels cinc ajuntaments de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Blanes) es posa a disposició de tota la ciutadania una enquesta on que permet aportar el seu punt de vista a les persones que hi viuen. Des d’aquests consistoris s’afirma que és del màxim interès que hi participi el major nombre possible de ciutadans de la Baixa Tordera per tal que entre tots tirem endavant aquest projecte comú d’identificació i definició estratègia del territori.
Participa aquí a l'enquesta.
Font: Espai Agrari de la Baixa Tordera.