Educació continua apropant la figura de l'explorador malgratenc Fèlix Cardona als alumnes de cicle superior de Primària

Última revisió 07-06-2022 14:25
07/06/2022

La Regidoria d'Educació ha iniciat avui dimarts un seguit de noves representacions de l'activitat "La motxilla d'en Fèlix Cardona" per descobrir la figura de l'explorador malgratenc a nenes i nens de 5è i 6è de Primària. Aquesta petita peça teatral de l'actriu malgratenca Assumpta Mercader es va estrenar al març de l'any passat durant l'acte d'inauguració de la plaça Fèlix Cardona i el curs escolar passat, el 2020-2021, ja es van fer sessions per a l'alumnat. 

Educació ha reprès l'activitat "La motxilla d'en Fèlix Cardona" d'Assumpta Mercader  amb les escoles de Malgrat de Mar per a conèixer la figura i la sorprenent trajectòria de l'explorador a Veneçuela. Una iniciativa que també té com a objectiu descobrir el fons Fèlix Cardona, que es guarda a l’Arxiu Municipal.

Alumnes de 5è i 6è de les escoles Mare de Déu de Montserrat, Escoles Fonlladosa, Vedruna i l'Escola Maristes Sant Pere Chanel participen enguany en l'activitat.

 

Una vida de pel·lícula

Fèlix Cardona i Puig va néixer el 4 de febrer de 1903 a Malgrat de Mar i va morir a Caracas (Veneçuela) el 8 de desembre de 1982. Va estudiar a l'Escola Nàutica de Barcelona i el 1922 va aconseguir el títol de pilot. Entre 1922 i 1925 va fer la volta al món en un veler de vapor, on va conèixer un geòleg anglès, anomenat Doyle, que anava a Veneçuela a estudiar la conca del riu Caroní. L'any 1927, Fèlix Cardona dirigia una fàbrica tèxtil, propietat de la seva família, a Malgrat quan hi va haver crisi i va decidir desmuntar les instal·lacions, embarcar les màquines i anar-se'n a Veneçuela. Dificultats burocràtiques van impedir Cardona desembarcar la maquinària i instal·lar una fàbrica de gènere de punt a Caracas. Va trobar, però, feina d'encarregat d'una empresa productora de cafè. Va ser quan va conèixer -un mes més tard de la seva arribada el 18 d'abril de 1927- Joan Mundó, un català afincat a Veneçuela des de 1907, que als seus 50 anys i cansat de fer de comerciant, havia decidit fer d'explorador de manera professionalitzada. Va ser també el moment en què es va retrobar amb Doyle a Caracas. Mundó i Doyle li van encomanar la passió per descobrir noves terres i va ser així com Cardona va pujar a una canoa, i la selva a i els rius es van convertir en la seva pàtria. De 1938 a 1946 va ser Cap d'Exploracions de l'Oficina de Fronteres del Ministeri de Relacions Exteriors i va recórrer pam a pam la desconeguda divisòria d'aigües entre l'Orinoco i l'Amazones, on avui una muntanya duu el seu nom. 

Entre el 1946 i el 1949 va treballar per al Ministeri d'Agricultura. Com a comissionat del Departament de Recerques Forestals va recollir plantes i animals -sobretot ocells- alguns dels quals van resultar nous per a la ciència. Entre 1949 i 1982 va treballar per al Ministeri de l'Ambient i Recursos Naturals i va cartografiar el gran territori selvàtic del centre i el sus del país. Fèlix Cardona va trobar ètnies indígenes no revelades, va batejar amb el seu nom espècies vegetals no identificades, va donar a conèixer la cascada més alta del món, coneguda com a Salto Ángel, va participar en el descobriment de les fonts de l'Orinoco, va explotar mines d'or i va buscar cautxú per als aliats durant la guerra mundial, entre altres. 

 

 

Notícies relacionades:

Educació apropa la figura de l'explorador malgratenc Fèlix Cardona als alumnes de cicle superior de Primària

Imatge de la sessió
Imatge de la sessió aquest matí als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala. Foto: AjMalgrat.