Educació continua divulgant la figura de l'explorador Fèlix Cardona als alumnes de 5è i 6è

Última revisió 20-06-2024 14:58
14/06/2024

La Regidoria d'Educació i l'Arxiu Municipal han iniciat avui divendres un seguit de noves representacions de l'activitat "La motxilla d'en Fèlix Cardona" per descobrir la figura de l'explorador malgratenc a nenes i nens de 5è i 6è de Primària. Es tracta d'una petita peça teatralitzada de l'actriu malgratenca Assumpta Mercader.

 

Educació ha reprès avui a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal l'activitat La motxilla d'en Fèlix Cardona d'Assumpta Mercader amb les escoles de Malgrat de Mar per a conèixer la figura i la sorprenent trajectòria de l'explorador a Veneçuela. Una iniciativa que també té com a objectiu descobrir el fons Fèlix Cardona, que es guarda a l’Arxiu Municipal.

Avui a l'activitat han participat alumnes de 5è de Primària de l'Escola Mare de Déu de Montserrat i de 6è de l'Escola Fonlladosa. Dilluns ho faran les classes de 6è de l'Escola Vedruna. 

 

Una vida de pel·lícula

Fèlix Cardona i Puig va néixer el 4 de febrer de 1903 a Malgrat de Mar i va morir a Caracas (Veneçuela) el 8 de desembre de 1982. Va estudiar a l'Escola Nàutica de Barcelona i el 1922 va aconseguir el títol de pilot. Entre 1922 i 1925 va fer la volta al món en un veler de vapor, on va conèixer un geòleg anglès, anomenat Doyle, que anava a Veneçuela a estudiar la conca del riu Caroní.

L'any 1927, Fèlix Cardona dirigia una fàbrica tèxtil, propietat de la seva família, a Malgrat quan hi va haver crisi i va decidir desmuntar les instal·lacions, embarcar les màquines i anar-se'n a Veneçuela. Dificultats burocràtiques van impedir Cardona desembarcar la maquinària i instal·lar una fàbrica de gènere de punt a Caracas. Va trobar, però, feina d'encarregat d'una empresa productora de cafè.

Va ser quan va conèixer -un mes més tard de la seva arribada el 18 d'abril de 1927- Joan Mundó, un català afincat a Veneçuela des de 1907, que als seus 50 anys i cansat de fer de comerciant, havia decidit fer d'explorador de manera professionalitzada. Va ser també el moment en què es va retrobar amb Doyle a Caracas. Mundó i Doyle li van encomanar la passió per descobrir noves terres i va ser així com Cardona va pujar a una canoa, i la selva a i els rius es van convertir en la seva pàtria.

De 1938 a 1946 va ser Cap d'Exploracions de l'Oficina de Fronteres del Ministeri de Relacions Exteriors i va recórrer pam a pam la desconeguda divisòria d'aigües entre l'Orinoco i l'Amazones, on avui una muntanya duu el seu nom. 

Entre el 1946 i el 1949 va treballar per al Ministeri d'Agricultura. Com a comissionat del Departament de Recerques Forestals va recollir plantes i animals -sobretot ocells- alguns dels quals van resultar nous per a la ciència.

Entre 1949 i 1982 va treballar per al Ministeri de l'Ambient i Recursos Naturals i va cartografiar el gran territori selvàtic del centre i el sus del país. Fèlix Cardona va trobar ètnies indígenes no revelades, va batejar amb el seu nom espècies vegetals no identificades, va donar a conèixer la cascada més alta del món, coneguda com a Salto Ángel, va participar en el descobriment de les fonts de l'Orinoco, va explotar mines d'or i va buscar cautxú per als aliats durant la guerra mundial, entre altres. 

 

Imatge de l'activitat aquest matí a l'Arxiu Municipal. Foto: AjMalgrat.
Imatge de l'activitat aquest matí a l'Arxiu Municipal. Foto: AjMalgrat.