El diputat d'Acció Climàtica coneix de primera mà el projecte de les calderes de biomassa de les escoles públiques

Última revisió 16-02-2023 14:06
16/02/2023

El diputat d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha visitat Malgrat de Mar aquest migdia per conèixer de primera mà el projecte d'instal·lació de calderes de biomassa a les escoles públiques que l'Ajuntament ha portat a terme amb l'objectiu de mitigar els gasos amb efecte d'hivernacle i alhora utilitzar una energia més neta. Aquesta actuació ha comptat amb una subvenció del 90% del cost de la Diputació a través del programa Renovables 2030. 

Xesco Gomar s'ha reunit a l'Ajuntament amb l'alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, el regidor de Medi Ambient, Óliver Sánchez-Camacho, el director general de la corporació, la tècnica de Medi Ambient i l'enginyer municipal. A la reunió s'han tractat diversos temes que la Regidoria de Medi Ambient té sobre la taula relacionats amb la transició energètica i les comunitats energètiques, entre d'altres. 

Després, el diputat d'Acció Climàtica ha visitat l'escola Mare de Déu de Montserrat per veure i conèixer de primera mà el funcionament de la nova caldera de biomassa. Xesco Gomar s'ha interessat per les dades sobre els consums actuals, així com per l'estalvi energètic i econòmic, i la reducció d'emissions de CO2 que suposa el nou sistema. 

 

Reducció de les emissions de C02

Les escoles Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler tenien fins ara unes calderes de gas per fer funcionar el sistema de calefacció de les seves instal·lacions. L'Ajuntament les ha substituït per calderes que utilitzen biomassa, en concret funcionen amb pèl·lets. Aquest nou sistema ha permès reduir les emissions de CO2 en un 93% amb l'objectiu de mitigar els gasos amb efecte d'hivernacle, i alhora utilitzar una energia més neta.

Aquesta actuació s'engloba en el compromís de l'Ajuntament de Malgrat de Mar amb la transició energètica en la lluita contra el canvi climàtic. És una de les accions previstes en el document estratègic de planificació energètica i climàtica local (PAESC) de l'Ajutament, el qual inclou un seguit d'actuacions per portar a terme per aconseguir superar els objectius establerts per la Unió Europea per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2 al seu terme.

La col·locació de les dues calderes ha costat 296.705,47 euros i ha estat subvencionada en un 90% per la Diputació de Barcelona a través del programa Renovables 2030.

Calderes de biomassa
Imatge del diputat i l'alcaldessa durant la visita a l'escola Montserrat. Foto: AjMalgrat.