L’equip de govern municipal vol construir un nou teatre de Malgrat de Mar a l’aparcament de l’avinguda de la Verge de Montserrat. El govern ha pres la decisió després de valorar les dues propostes presentades per la Diputació de Barcelona, que ha fet un estudi de programació, que ha inclòs un procés de participació ciutadana amb la implicació d’entitats culturals i socials del municipi. Aquesta participació ha constatat mancances actuals, necessitats i propostes de futur. L’altra opció era construir l’equipament cultural en l’actual aparcament del Liceu.
Entitats com Cineclub Garbí, Grup de Teatre Germanor, Grup de Teatre Magnòlia, Grup de Teatre La Quarta Finestra, Cor SiBeMoll, Agrupació Sardanista Malgratenca La Barretina, Agrupament Escola i Guia Sant Nicolau, Escola Municipal d’Adults Cases dels Mestres van participar en el procés de participació. L’estudi de programació recull la necessitat de crear un nou espai escènic a Malgrat de Mar, ja que l’actual Centre Cultural -que aquest any serà reformat- ha quedat obsolet, amb un aforament insuficient i unes instal·lacions poc versàtils. Les opinions recollides expressen la voluntat que el nou teatre sigui un espai d’aprenentatge, d’estímul, de creació de les arts escèniques. També la idea que un cop consolidat pugui convertir-se en un referent a nivell comarcal i pugui entrar en el circuit de programació de la zona. També es demana que el nou equipament tingui un caràcter cultural, però també que sigui un espai de creació i educatiu, oferint activitats de teatre, música, dansa, audiovisual i cinema.
Dues propostes sobre la taula
A partir de les aportacions fetes, i valorant també qüestions tècniques plantejades pel departament d’Urbanisme i la Regidoria de Cultura, l’estudi d’arquitectura GAC 3000, contractat per la Diputació de Barcelona per fer l’estudi de programació, ha presentat 2 propostes d’equipament teatral, condicionades per la seva ubicació: una a l’aparcament de la plaça de Catalunya -al solar del desaparegut teatre-cinema Liceu, i l’altra, a l’aparcament de l’avinguda Verge de Montserrat.
La proposta del solar de l’antic Liceu preveia poder-hi fer un edifici que inclogui una sala polivalent de configuració variable per a un aforament de 400 localitats, amb tots els espais necessaris per al públic, actors, tècnics i gestors, artistes residents i entitats; a més, de lloc per a tallers, magatzem, exposició i bar, entre d’altres. Aquesta ubicació estava limitada per un espai més reduït i també perquè la morfologia existent en aquest entorn no permetia construir una sala de teatre convencional per l’alçada de la caixa escènica, i per tant, només s’hi podia fer una sala polivalent de format mitjà.
Un projecte que es pot fer en dues fases
El govern municipal ha acabat triant l’altra proposta, la de l’aparcament que hi ha entre l’avinguda de Montserrat i els carrers Joan Maragall, Balmes i Roger de Flor, que contempla una primera sala per un aforament de 400 espectadors, una segona sala per 200 espectadors, una sala d’exposicions, i uns espais a determinar per a les entitats. La sala gran es preveu amb caixa escènica i sostre tècnic sobre la platea, modulable i amb configuració variable. La sala petita és un volum únic modulable i també amb configuració variable. Les dues sales disposen del programa necessari per el seu funcionament, foyer per al públic, bar i serveis, oficines per la gestió, camerinos pels actors, espais destinats als tècnics amb els seus vestuaris, tallers i magatzems. S’ha previst destinar unes sales d’assaig addicionals com a espais d’elaboració de nous espectacles. També s’ha previst espais de residència dintre el mateix equipament per les companyies teatrals convidades que facin estades de creació per a nous espectacles a presentar en el centre. S’hi preveu un espai de d’office i un espai de coworking per possibilitar l’intercanvi d’idees i projectes entre els futurs usuaris del centre. La part del programa destinats a les entitats inclou oficines, sales de reunió, sales de treball i espais per a la creació: des de sales d’assaig fins a bucs musicals i d’enregistrament. És evident que tots els espais poden se utilitzats per els usuaris del centre indistintament. El bar i la sala d’exposicions disposen d’un segon accés independent de l’accés general del centre per poder funcionar autònomament. L’edifici disposa d’una galeria exterior a una alçada apropiada per instal·lar aparells de so i llum i donar servei a l’esplanada adjacent en cas de celebrar concerts i espectacles a l’aire lliure. La proposta preveu espai perquè aquest edifici pugui ser ampliat i que el projecte es pugui executar en 2 fases.