El treball autònom i assalariat de les dones a Catalunya, aquest diumenge a les Matinals de l'Arxiu

Última revisió 14-01-2020 14:26
01/03/2013

El Servei d'Arxiu Municipal inicia un nou cicle de Matinals aquest diumenge amb la conferència "Les puntaires i les puntes de coixí (1800-1936). Recuperant la història del treball autònom i assalariat de les dones a Catalunya". La professora de la Universitat de Barcelona, Àngels Solà, exposarà la investigació que realitza per recuperar la història de la confecció de puntes de coixí, que alhora és recuperar una part important de la història del treball de la dona a Catalunya.

Àngels Solà investiga des de fa anys l'activitat econòmica de les puntaires i les puntes a Catalunya. El seu estudi mostra com Malgrat, en la primera dècada del 1900, era la segona població catalana -darrere de Barcelona- en nombre de firmes puntaires, la gran majoria de les quals eren propietat de dones. La Matinal tindrà lloc a les 12 h a l'Arxiu Municipal (carrer de Mar, 63).

La segona Matinal programada tindrà lloc el 7 d'abril i porta per títol "La construcció de l'església de Malgrat i els seus protagonistes. Agustí Gibert Xurrich: Un personatge oblidat" a càrrec de Joan Piña. El professor de la Universitat de Girona Joan Bosch Ballbona va oferir a el 4 de març de 2001 una conferència a les Matinals d'Història titulada "Església parroquial: un temple de la contrareforma". Joan Piña, que va ser alumne de Bosch, ha continuat la recerca i ha descobert l'entrellat constructiu de l'església parroquial de Sant Nicolau. L'Arxiu Municipal s'afegeix així als diversos actes organitzats al llarg del 2012 per commemorant el 250 aniversari de la col·locació de la primera pedra.

Per altra part, el Servei d'Arxiu Municipal ultima els detalls per organitzar altres activitats com una exposició sobre Fèlix Cardona i Puig i la presentació del llibre sobre els ratpenats de les mines de Can Palomeres.