Es planten 25 exemplars d'una espècie de vegetació psammòfila desapareguda fa anys a Malgrat

Última revisió 02-02-2022 08:59
27/01/2022

La Regidoria de Medi Ambient va portar a terme ahir dimecres a la tarda la plantació de 60 exemplars de vegetació psammòfila a la Platja de la Conca dins les accions proposades pel Pla d'Actuació per a la conservació, renaturalització de l'espai natural de la desembocadura de la Tordera. Es van plantar 25 exemplars de 'Corynephorus canescens', que es van aconseguir a la platja de Pals amb l'autorització del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La plantada va ser possible gràcies a la participació del grup de voluntaris del projecte de Ciència Ciutadana amb la supervisió del botànic, consultor ambiental i expert Cèsar Gutiérrez, que està a càrrec del projecte de recuperació de la vegetació psammòfila des del 2001. Malgrat de Mar havia tingut exemplars de Corynephorus canescens, però han desaparegut aquests últims anys. Gràcies a l'autorització del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter s'ha pogut recuperar aquesta espècie a la Platja de la Conca, que és pròpia de l'entorn de la Tordera. 

També es van plantar Lavandula stoechas,  Helichrysum stoechas,  Andryala integrifolia; recol.lectades en zones d'influència de la Tordera.

Durant el 2021, es van introduir 10 espècies diferents a la zona de vegetació psammòfila de la Platja de la Conca. Durant la primavera es farà balanç de la seva evolució.

 

Un projecte engegat al 2001

L'Ajuntament de Malgrat va iniciar el projecte de Renaturalizació del Paisatge Vegetal a la Platja de la Conca l'any 2001. Aquest projecte sempre ha estat supervisat pel botànic Cèsar Gutiérrez i Perearnau i va comptar inicialment amb la col·laboració de la Fundació Territori i Paisatge (actual Fundació La Pedrera) per tal de recuperar aquesta tipologia d’hàbitat a Malgrat de Mar.

Les plantes psammòfiles estan adaptades a substrats sorrencs, amb mobilitat -dunes- i també salinitat elevada. Al llarg d’aquests anys, les diferents espècies psammòfiles s’han zonificat en l’amplada de la platja en funció de les seves necessitats. Actualment les plantes psammòfiles més pròximes al mar tenen més oportunitats de regeneració espontània per les llavors que poden portar els temporals.

 

 

Notícies relacionades:

Consolidació dels espais amb vegetació psammòfila protegits