L'Ajuntament de Malgrat de Mar participa en un projecte europeu que preveu convertir l'edifici de l'escola pública Marià Cubí i Soler en un equipament energèticament autosuficient. La idea és rehabilitar l'edifici i instal·lar-hi panells fotovoltaics que permetin cobrir les necessitats energètiques de l'equipament. Malgrat de Mar forma part d'un consorci d'entitats de diferents països d'Europa, que ha presentat un projecte d'innovació ambiental amb tecnologia de nova creació per aconseguir edificis energèticament autosuficients. La Comissió Europea ha atorgat 10.558.608,73 euros a la proposta, dels quals 796.678,5 euros són per al projecte de Malgrat de Mar.
El consorci d'entitats, del qual forma part l'Ajuntament de Malgrat de Mar, està format per vint-i-vuit centres de recerca i innovació i empreses del sector de diversos països europeus com França, Alemanya, Holanda, Dinamarca, Bèlgica, Hongria i Romania, així com d'altres ciutats de l'Estat espanyol com Biscaia, Madrid i Logronyo.
Aquest consorci està liderat pel centre de recerca del País Basc, Fundació Tecnalia Research Innovation, que és qui va convidar l'Ajuntament de Malgrat de Mar. El representant de la corporació en el consorci és el Director General.
La Comissió Europea ha aprovat el projecte del consorci, en el qual s'inclou el del Marià Cubí, i li ha atorgat un pressupost de 10.558.608,73, dels quals prop de 800.000 euros són per a la proposta de Malgrat de Mar. A aquesta quantitat s'hi afegiran tots els materials i la tecnologia de nova creació que es farà servir en el projecte.
Malgrat de Mar participarà en aquest projecte europeu amb la proposta pilot per convertir l'escola Marià Cubí i Soler en un edifici energèticament sostenible. La idea és rehabilitar la façana i incorporar noves tecnologies de producció i emmagatzematge d'energia renovable.
D'aquesta manera, es preveu que es generi energia suficient per cobrir les necessitats així com es redueix la demanda energètica i alhora es millori la qualitat de l'aire i la capacitat de climatització instal·lant un innovador sistema de ventilació a la façana.
Es preveu instal·lar 267 metres quadrats de panells fotovoltaics a la façana, 248 més a la teulada, 66 metres quadrats més de panells flexibles a punts concrets de la façana, i 124 més, de panells híbrids -fotovoltaics i tèrmics alhora- que serviran per refrigerar l'edifici.
El projecte també preveu col·locar un nou sistema de ventilació integrat a la façana, el qual regularà la climatització en funció de les necessitats; així com 64 finestres que tindran un nou sistema de ventilació automàtic en funció dels nivells de CO2 que hi hagi a l'interior de l'edifici. L’objectiu del projecte és cobrir les necessitats energètiques al llarg de l'any de l’edifici i convertint-lo en un edifici de balanç energètic zero.
També a França, Dinamarca i Romania
Aquest innovador projecte amb tecnologia de nova creació també s'instal·larà en una caserna de policia a França, en un edifici residencial de Dinamarca i en una casa familiar a Romania. El projecte porta per nom DigitAl and physical incrEmental renovation packaGes/systems enhancing environmental and energetic behaviour and use Resources (AEGIR).
El calendari per executar el projecte és de quatre anys. Ara s'ha començat a redactar el projecte i a dissenyar els materials que es faran servir. Es preveu que l'any que ve es comencin a fer les instal·lacions.