Formació sobre la preservació de la tortuga careta amb la participació de pobles del Maresme i la Selva

Última revisió 06-07-2023 14:22
06/07/2023

L'Arxiu Municipal ha acollit aquest matí una jornada de formació i divulgació sobre la tortuga careta o babaua per donar a conèixer que cal fer per preservar-la. La sessió ha aplegat una trentena de persones entre els quals hi havia tècnics municipals, brigada municipal, servei de neteja de platges, agents de la Policia Local, empreses de socorrisme i vigilància de platges dels municipis de Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Lloret de Mar i Malgrat de Mar. La tortuga careta és una espècie en perill d'extinció.

La formació ha estat impartida per Aida Garcia i Irene Álvarez, tècniques de Caretta a la Vista, del BETA Technological Center, de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; i per Ana Macho de la Xarxa de Conservació de la Natura.

La jornada tenia com a objectiu establir el protocol a seguir davant la nidificació de tortugues marines, de custòdia de nius i prospecció de platges. Les tècniques que han impartit la formació han explicat com s'ha d'actuar en cas d'observar una tortuga o un rastre a les platges.

Durant la sessió s'ha posat de manifest que és un fenomen que va en augment. Ara com ara ja  hi ha 5 nius a les platges catalanes i tot just comença la temporada de nidificació que finalitza a l'agost. S'ha destacat la importància d'actuar ràpidament quan hi hagi l'observació de l'animal o el rastre, per tal d'identificar el niu, protegir-lo adequadament i poder assegurar el naixement de les tortugues.

També s'ha explicat com funcionen les xarxes de voluntariat a nivell de Catalunya per tal de fer vigilància dels nius.

 

Niu a Malgrat

A Malgrat de Mar es va localitzar el passat 26 de juny un niu de tortuga careta (Caretta caretta), una espècie en perill d’extinció, a la platja de Malgrat de Mar. El niu trobat tenia 130 ous, un dels quals estava trencat. 90 ous s'han mantingut al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu, ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

La Brigada Jove de Malgrat de Mar accedeix cada dia al niu per prendre la temperatura del niu per comprovar que evoluciona correctament. Aquestes dades es passen al personal tècnic de Caretta a la vista, l'entitat que fa el seguiment.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

 

Consulta a sota el protocol d'actuació en cas de nidificació de la tortuga careta o babaua. 

Jornada de formació
Imatge d'aquest matí durant la jornada de formació. Foto: AjMalgrat.