Identificades 25 espècies en els primers quatre mesos de l'observatori ciutadà de papallones

Última revisió 23-08-2024 12:50
23/08/2024

Malgrat de Mar forma part des del passat mes d'abril de la xarxa col·laborativa de voluntaris de l'observatori ciutadà de papallones urbanes 'uBMS', de la qual formen part les ciutats de Barcelona i Madrid. Durant aquests quatre primers mesos d'observacions, s'han identificat i registrat 25 espècies diferents de papallones urbanes en el Parc Francesc Macià. Un total de 353 papallones han estat identificades, la que més, la "Pieris rapae", 94 vegades. L'observatori ciutadà de papallones és possible amb la col·laboració d'una vintena de voluntaris i d'alumnat de totes les escoles de Primària del poble.

La Regidoria de Sostenibilitat es va afegir el passat mes de març al projecte uBMS del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, el qual forma part de la xarxa internacional de Programes de Seguiment de Papallones (abreujats BMS, de l’anglès Butterfly Monitoring Schemes), que es porta a terme en més de 25 països.

Les papallones són considerades espècies bioindicadores perquè responen ràpidament als canvis ambientals. Són indicadores de vida, per això s’observen: per estudiar la qualitat ambiental dels espais. Juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics bioindicadors animals reconeguts per la Unió Europea.

Aquests insectes són sensibles a la contaminació, però també als canvis que hi hagi en l’entorn, per tant són indicadors de qualitat ambiental. No només és important observar la quantitat de papallones que hi ha sinó que també els diferents tipus de papallones, la diversitat d’espècies.

 

Des del 9 d'abril

Les escoles van ser les que van iniciar el 9 d'abril aquest nou projecte de ciència ciutadana de la Regidoria de Sostenibilitat fent les observacions al Parc Francesc Macià. Fins al 17 de juny, l'alumnat de tots els centres educatius de Primària van identificar 134 papallones de 22 espècies diferents.

Al juliol, el grup de voluntaris va agafar el relleu de les observacions i fins aquest passat dimecres 21 d'agost, han identificat 219 papallones de 25 espècies diferents. Es dóna la circumstància que aquests mesos d'estiu hi ha més presència d'espècies diferents. 

En total, durant els quatre mesos d'observacions fetes s'han identificat 353 papallones de 25 espècies diferents. La més observada ha estat la Pieris rapae -més coneguda com a blanqueta de la col- 94 vegades concretament, seguida de la Polyommatus icarus, la blaveta, 61 cops. 

El grup de voluntaris continuarà les observacions aquest agost i al setembre, amb la represa de les classes, continuaran fent-ho els alumnes fins al pròxim mes d'octubre. Les observacions es fan durant qualsevol hora compresa entre les 10 h i les 16 h, sempre que les condicions meteorològiques siguin favorables.

 

 

Notícies relacionades:

Sostenibilitat cerca voluntaris per al projecte d'observatori ciutadà de papallones

El projecte de ciència ciutadana de papallones urbanes es posa en marxa

Sostenibilitat engega un projecte d'observatori ciutadà de papallones urbanes

 

Imatge de l'observació de dimecres passat. Foto: AjMalgrat.
Imatge de l'observació de dimecres passat. Foto: AjMalgrat.