L'Ajuntament de Malgrat de Mar va celebrar dissabte les 2es Jornades tècniques de recerca, difusió i participació Espai Mines de Can Palomeres. L'Arxiu Municipal va acollir les jornades que va tenir com a ponents experts que van destacar el gran valor biològic, patrimonial i mediambiental d'aquest espai. El Dr. Hervé Bourhy de l'Institut Pasteur de París i el Dr. Jacint Nadal van parlar de les importància de les mines i la seva colònia de ratpenats en els estudis epidemiològics. Les jornades tam
La segona edició de les jornades va aplegar 60 participants. Les ponències van començar a primera hora amb la participació de l'arqueòleg Joan Llinàs, que ha elaborat l'estudi arqueològic de les Mines de Can Palomeres. Joan Llinàs va detallar moltes de les dades recollides en el seu treball, que parlen de la història de les mines i de la importància que van arribar a tenir durant el període que va des de 1909 a 1914. L'inventari que ha sorgit de l'estudi arqueològic de les Mines de Can Palomeres inclou 46 fitxes que analitzen diferents elements com, per exemple, restes de ponts o les portes de les boques de les mines. La investigació també ha permès descobrir l'antic camí per on baixaven les vagonetes fins a l'estació de càrrega.
Les jornades també van comptar amb la ponència del coordinador general de la Xarxa Custòdia del Territori de Catalunya, Sergi Marí, que va parlar de les custòdia com a eina cada cop més utilitzada per a la conservació de la natura. Sergi Marí va explicar que la custòdia té com a objectiu implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. També va explicar que "la custòdia és encara incipient a Catalunya, tot i que és el territori que ha avançat més de tot l'Estat espanyol". L'Ajuntament de Malgrat de Mar forma part de la Xarxa Custòdia del Territori de Catalunya.
El biòleg i doctor en Fisiologia Animal, Jacint Nadal, va substituir el biòleg de la Universitat de Barcelona especialista en quiròpters Jordi Serra-Cobo, que era un dels ponents, i no va poder assistir per motius de salut. El Dr. Jacint Nadal va destacar que els estudis que l'equip de Jordi Serra-Cobo i la Universitat de Barcelona realitzen sobre la colònia de quiròpters de les MInes de Can Palomeres des de fa més de 50 anys "faran que el nom de Malgrat de Mar quedi inscrit per sempre en la història de la ciència". També va intervenir el doctor Hervé Bourhy, director de Laboratori de l'Institut Pasteur de París, que va parlar de la tasca científica que fa aquesta fundació que té 12 premis Nobels i també dels estudis de la ràbia, dels quals és expert. L'equip d'investigació de Jordi Serra-Cobo col·labora amb l'Institut Pasteur en els seus estudis epidemiològics sobre les Mines de Can Palomeres.
Les jornades es van cloure a la tarda amb la projecció del documental Els humans i els ratpenats del Museu de CIències Naturals de Granollers al Centre Cultural.