El jove historiador local Joan Piña va aportar noves dades, fruit de la seva investigació, sobre el procés de construcció de l'Església Parroquial de Malgrat ahir durant la seva conferència dins del cicle de Matinals d'Història de l'Arxiu Municipal. Joan Piña va reivindicar la figura d'Agustí Gibert Xurrich, un adinerat home de negocis nascut a Malgrat i que vivia a Barcelona, el qual va fer grans donacions econòmiques per a la construcció del temple.
El conferenciant va parlar dels diferents protagonistes que van participar i fer possible la construcció de l'església, que es va posar en marxa al 1761 i va finalitzar al 1783. Es va centrar, però, a la figura d'Agustí Gibert Xurrich, citat per l'historiador Pierre Vilar com un dels comerciants més destacables del segle XVIII. Joan Piña va explicar com el malgratenc Gibert es va convertir en un emprenedor de l'època i alhora en un home molt ric, i com va invertir gran part de la seva fortuna en afers religiosos, en especial edificis com és el cas de Malgrat. "Va insistir molt que l'Església de Malgrat fos un gran edifici, un edifici per a l'orgull del poble. El que no sabem és el motiu del per què va fer grans donacions", va apuntar Piña durant la seva conferència. Va explicar que Gibert Xurrich va ser decisiu durant tot el procés: des de contractar l'arquitecte, els constructors fins a fer les reunions a casa seva a Barcelona.
><br> No només Gibert Xurrich va fer donacions per a la construcció del temple, molts malgratencs en van fer. Joan Piña també va explicar com molts veïns del poble acollien a casa seva als treballadors de les obres de l'església, donant-los allotjament i menjar.
><br> L'historiador malgratenc també va fer referència a altres persones que van participar en el procés de construcció com Josep Moner, un malgratenc mestre de cases i que va demanar ser ell l'encarregat de la construcció de la nova església. Per demostrar que era capaç de fer-ho va fer un dibuix i va demanar el suport als veïns del poble. Segons el conferenciant, el seu projecte no va reexir.
><br> El Servei d'Arxiu va lliurar gratuïtament el dossier que habitualment elabora per a cada conferència a tots els assistents. Per a aquesta ocasió, va demanar una aportació econòmica voluntària a benefici de Càritas, que també va ser present a l'acte, que tancat els actes de la celebració dels 250 anys de la col·locació de la primera pedra de l'actual església.
><br>
><br>
><br>Si voleu descarregar-vos el dossier de la conferència: La construcció de l'Església de Malgrat i els seus protagonistes
><br>